Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdravotní pojištění a příspěvek na péči

Mohl by mi někdo vysvětlit, kdo je v ČR státním pojištěncem u zdravotního pojištění? Je jím jen osoba, která pečuje o osobu závislou na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost), III (těžká závislost) a IV (úplná závislost), nebo jimi jsou i tyto osoby závislé na péči jiné osoby? Tedy pokud mi byl přiznán příspěvek na péči ve stupni II (tedy já jsem závislý), jsem taky státním pojištěncem? Děkuji za odpovědi!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III…
jirka44 28.04.2017 16:25
jirka44
Přesně na tento článek jsem koukal (písmeno I). A taky jsem koukal na článek od Všeobecné zdravotní…
Astor 28.04.2017 17:13
Astor
Tak jsem nakonec 28. 4. psal VZP e-mail (info@vzp.cz) a taky jsem jim volal na infolinku, co mají v…
Astor 11.05.2017 18:32
Astor
Mám ještě dotaz: Říkal jsem mamince, že jsem tedy státním pojištěncem, a včera jsem se s ní hádal, p… nový
Astor 21.05.2017 12:04
Astor
Chápe někdo, proč ta písmena kategorií pojištěnců, jaké mají uvedené ČPZP a VZP, neodpovídají písmen…
Astor 15.05.2017 11:56
Astor
Písmena v zákoně jsou pouze označení odstavců, nesouvisejí s označením kategorií.
Wikan 15.05.2017 15:54
Wikan
No jo, ale proč ty kategorie neoznačili podle odstavců? Bylo by to přece jednodušší.
Astor 15.05.2017 16:15
Astor
Tak to by nebylo moc praktické. Změna kategorií by vyžadovala změnu zákona a to je delší proces.
Wikan 15.05.2017 16:22
Wikan
Tady čtu (https://www.podnikatel.cz/clanky/nove-kody-ve-zdra votnim-pojisteni/, článek z 29. 9. 2016… nový
Astor 17.05.2017 13:32
Astor
Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění uvádí jenom státní pojištěnce (§ 7). Kódy jsem… nový
ivzez 18.05.2017 00:20
ivzez
To samé jsem našel i tady (jsou tam ještě nějaké kódy navíc): https://portal.cpzp.cz/app/napoveda/ho… nový
Astor 18.05.2017 01:29
Astor
Kódy týkající se státních pojištěnců jsou u obou pojišťoven stejné. ČPZP uvádí o několik kódů víc:… nový
ivzez 20.05.2017 23:38
ivzez
To ano, ale to jsou podle mě jiné kódy, s těmi kódy státních pojištěnců nesouvisí. Kupříkladu ten kó… nový
Astor 21.05.2017 11:42
Astor
Už jsem Vám odpověděla včera, ale odpověď se „ztratila“ někde mezi náhledem a odesláním (netuším, pr… nový
ivzez 22.05.2017 18:46
ivzez
Takže vlastně s tím kódem G při nástupu nezaopatřeného dítěte bude souviset ten kód B a s tím kódem… poslední
Astor 24.05.2017 09:00
Astor

Přesně na tento článek jsem koukal (písmeno I). A taky jsem koukal na článek od Všeobecné zdravotní pojišťovny (stat), taktéž písmeno I. Když jsem to četl, tak jsem usoudil, že bych měl být státním pojištěncem, když jsem ve stupni II. Jenomže když jsem se včera byl ptát ve VZP, tak jsem se tam hádal s nějakou paní a potom ještě s jejím zkušenějším kolegou a oba mi tvrdili, že tím státním pojištěncem je jenom osoba, která o mě pečuje (tedy moje matka), ale já nikoliv. Ten pán mi to ukazoval i na nějakém jejich papíru, ze kterého jsem ovšem moc moudrý nebyl. Tvrdil mi, že bych prý musel mít invalidní důchod (který nepobírám). Tak jsem se díval i na § 7 odst. 1 písm. g) zákona č. 48/1997 Sb. ze dne 7. března 1997, o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a taky bych řekl, že tím státním pojištěncem jsem. Takže jsem z toho zmaten. Buď jsem blbej já, nebo oni.

Tak jsem nakonec 28. 4. psal VZP e-mail (info@vzp.cz) a taky jsem jim volal na infolinku, co mají v kontaktech (+420 952 222 222). Mají to teda úplně příšerné, nějakých deset minut jsem tam měl jenom automat. Ale paní to hledala a řekla, že v takovém případě jsem státním pojištěncem. A 4. 5. mi přišla i odpověď e-mailem, že stačí, když jim e-mailem, poštou nebo osobně na pobočce doložím rozhodnutí z Úřadu práce. Takže bych řekl, že blbí jsou na té jejich pobočce. Ale fakt jsem tam byl a ještě jsem se jich extra ptal. A loni tam byl můj tatínek a řekli mu to samé, co mně, že se to vztahuje jenom na moji matku. Tak to nechápu.

Mám ještě dotaz: Říkal jsem mamince, že jsem tedy státním pojištěncem, a včera jsem se s ní hádal, protože ona šla ve středu nebo ve čtvrtek na VZP vynadat jim, že kvůli nim už dva roky platíme pojištění zbytečně, a ukazovala tam to rozhodnutí o příspěvku na péči, ale ta paní říkala, že to je doklad pro maminku, ale ne pro mě. Že bych si musel zažádat o invalidní důchod a doložit, že ho pobírám. Já tomu moc nerozumím: že je to blbost? Že přece nemusím mít invalidní důchod? Navíc nechápu, jak by se potvrzením, že beru invalidní důchod, doložilo, že jsem závislý na péči jiné osoby.

Chápe někdo, proč ta písmena kategorií pojištěnců, jaké mají uvedené ČPZP a VZP, neodpovídají písmenům § 7 odst. 1? Obě pojišťovny mají ta písmena stejně, takže si to asi nevymsleli tam, ale proč to není stejně jako v zákoně?

Tady čtu (https://www.podnikatel.cz/clanky/nove-kody-ve-zdra votnim-pojisteni/, článek z 29. 9. 2016 Nové kódy ve zdravotním pojištění a sankce pro zaměstnavatele, část Nové kódy státních pojištěnců), že vznikají stále nové, což by znamenalo, že se zákon mění: „Kódy pro přihlášení do státní kategorie pojištěnců mzdoví účetní pravidelně používají a často je znají i zpaměti. Je vhodné připomenout, že se neustále rozšiřují.“ Ale nepíše se tam, v jakém zákoně jsou uvedené.

Kódy týkající se státních pojištěnců jsou u obou pojišťoven stejné.

ČPZP uvádí o několik kódů víc:

A - nástup do zaměstnání občana EU pojištěného v ČR, který má již přiděleno číslo pojištěnce

V - nástup na vojenské cvičení (jen do 30.6.2016);
W - ukončení vojenského cvičení (jen do 30.6.2016);

I - nástup uchazeče o zaměstnání do zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění (vždy společně s kódem "P");
J - ukončení kategorie "I" (ukončení evidence uchazeče o zaměstnání);

S - zahájení vyplácení penze z doplňkového penzijního spoření;
R - ukončení vyplácení penze z doplňkového penzijního spoření;

To ano, ale to jsou podle mě jiné kódy, s těmi kódy státních pojištěnců nesouvisí. Kupříkladu ten kód A je „nástup do zaměstnání občana EU pojištěného v ČR, který má již přiděleno číslo pojištěnce“, kdežto u kategorií státních pojištěnců jde (spolu s béčkem) o „Nezaopatřené děti“. Nebo C je v tom HOZ „první přihlášení zaměstnance, cizince ze zemí mimo EU, který nemá trvalý pobyt na území ČR“, kdežto dle kategorií státních pojištěnců jsou to „Poživatelé důchodů“. Nebo G je v tom HOZ „nástup nezaopatřeného dítěte, tj. studenta střední (i učně) nebo vysoké školy do zaměstnání (na brigádu, do pracovního poměru atd.) v průběhu studia“, kdežto u kategorií státních pojištěnců to jsou „Uchazeči o zaměstnání“. Nebo kód N je dle HOZ „výplata dávek nemocenského pojištění po ukončení zaměstnání“, kdežto dle kategorií státních pojištěnců je to „Osoby, které jsou invalidní ve třetím stupni nebo které dosáhly věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňují další podmínky pro přiznání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně nebo starobního důchodu“. Nebo I je dle HOZ „nástup uchazeče o zaměstnání do zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění“, kdežto u kategorií státních pojištěnců je „Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)“ nebo „Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV“ nebo „Osoby pečující o osoby mladší 10 let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I“. Jak píšu, moc tomu sice nerozumím, ale to Hromadné oznámení zaměstnavatele bude něco jiného, než o čem jsme se bavili.

Už jsem Vám odpověděla včera, ale odpověď se „ztratila“ někde mezi náhledem a odesláním
(netuším, proč, možná výpadek připojení k internetu).

Podle mne ty kódy se státními pojištěnci (možná jen částečně) souvisí,
kódů je více, ne všechny se vztahují ke státním pojištěncům.

Pokud zaměstnavatel hlásí kódem Q nástup nezaopatřeného dítěte, hlásí nástup státního pojištěnce
(neplatí pro něj minimální vyměřovací základ, protože za něj zdravotní pojištění hradí i stát).

Další příklad: Kódem M hlásí zaměstnavatel nástup zaměstnankyně na MD, tzn. přesun z kategorie,
kdy za ni odvádí pojistné zaměstnavatel, do kategorie státních pojištěnců. Přestože žena bude nadále
zaměstnankyní, bude za ni po dobu péče o dítě a pobírání PPM/RP zdravotní pojištění hradit stát.

Je potřeba odlišovat kódy, jimiž se zdravotním pojišťovnám hlásí změny,
od označení odstavců v zákoně. Kódy se mohou měnit častěji než zákony.
Zkusím se ještě dohledat, jak/čím se stanovují → jestli vyhláškou…

Takže vlastně s tím kódem G při nástupu nezaopatřeného dítěte bude souviset ten kód B a s tím kódem M při nástupu zaměstnankyně na mateřskou dovolenou zase kód E. To by asi dávalo smysl, asi spolu takto souvisí, vysvětlovalo by to, proč se v tom mnou odkazovaném článku smíchávaly kódy státních pojištěnců s tím HOZ. Jinak děkuji za pomoc. Možná by šlo napsat přímo do nějaké pojišťovny a zeptat se tam, odkud vlastně ty kódy mají. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru