Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zděděný dluh bývalému manželovi po zesnulé matce

Zdravím vás,

Prosím o pomoc s následujícím problémem, resp. alespoň potvrzení či vyvrácení mé domněnky:

Před rokem jsem spolu se sestrou společně a nerozdílně dědil po matce, dědické řízení je cca 11 měsíců uzavřeno. Teď se ozývá její bývalý manžel, kterému podle jejich vzájemné dohody dlužila 80 000,- a že mu je máme hned dát. V dědictví tato pohledávka uvedena nebyla. Předpokládám, že jejímu bývalému manželovi tuto částku dát musíme. Chtěl bych se zeptat, jestli je dostatečně průkazné, pokud mu 80 000,- zašlu na účet. Do poznámky platby bych uvedl, že se jedná o splátku tohoto dluhu, který vyplývá z dané mimosoudní dohody z daného data mezi jím a naší matkou. Osobní předání peněz velmi pravděpodobně nebude možné. Mimosoudní dohodu velmi pravděpodobně opravdu má, podpisy na ní jsou neověřené (což nevím, jestli má nějaký význam, uvádím jen pro úplnost). Zároveň netušíme, jestli mu matka už peníze nedala, myslíme si ale, že nikoliv.

Děkuju, David

Předmět Autor Datum
Tak má něco v ruce nebo ne ? Jaká proběhla komunikace ? sms, tel. hovor, email, dopis ...
Lolek88 13.07.2017 17:30
Lolek88
Ano, v ruce má mimosoudní dohodu datovanou k březnu 2015, kde se matka zavazuje, že mu bez zbytečné…
Warkel 13.07.2017 17:43
Warkel
Březen 2015, "bez zbytečné prodlevy", teď je rok 2017. Je tam prodleva minimálně rok, než dlužnice z… nový
Prasak 14.07.2017 17:50
Prasak
Dát někomu 80 tisíc, to je už je docela ranec, ne? Tak to bych vůbec neváhal a vyrazil bych za advok… nový
rokator 13.07.2017 20:49
rokator
To jsem v podstatě udělal :) Jen jsem nejdřív vyrazil za "advokátem" sem na internet, kvůli případné… nový
Warkel 13.07.2017 21:27
Warkel
Dedičské konanie je právoplatné a pokiaľ dlh nebol v ňom zahrnutý, tak bývalý manžel má možnosť sa v… nový
ok 14.07.2017 06:39
ok
Moc děkuju za konkrétní informace. Doklad o vyrovnání dluhu matkou bohužel nemáme. Dědické řízení se… nový
Warkel 14.07.2017 07:44
Warkel
Na predloženom dokumente, ktorý si pripravíte sám, notár overí len podpisy, nezasahuje do textu, ale… nový
ok 14.07.2017 08:14
ok
Teď mě napadlo: ta mimosoudní dohoda, kterou jsme našli v dokumentech po matce, ověřená není. Ale mo… nový
Warkel 14.07.2017 08:41
Warkel
zvážte aj možnosť,že dnes mu len tak na základe nejakej jeho vyhrážky dáte 80 litrov,čo bude chcieť… nový
audax 14.07.2017 16:36
audax
Rozhodl jsem se mu to předat osobně oproti podpisu na mé kopii dohody, na jejíž druhou stranu jsem u… nový
Warkel 18.07.2017 13:48
Warkel
Podepsat nechte obě strany → hlavně tu, s potvrzením, že je všechno vyrovnáno. poslední
ivzez 19.07.2017 03:27
ivzez

Dedičské konanie je právoplatné a pokiaľ dlh nebol v ňom zahrnutý, tak bývalý manžel má možnosť sa vami dohodnúť nad rámec už právoplatného dedičského konania, alebo vyvolať doplňujúce dedičské konanie, alebo podať žalobu na súd o zmene dedičského konania. Vy nemusíte robiť nič. Ak ste sa už dohodli, tak by som sa rozhodne vyhol osobnému odovzdaniu peňazí, bolo by vhodné notárske overenie tejto transakcie. Zaslanie peňazí na účet je v poriadku, zostáva o tom právoplatný záznam.
A ešte: Mimosúdna dohoda existuje, ale neexistuje náhodou aj doklad o vyrovnaní tohoto dlhu matkou?
Ja by som vo vašom prípade rozhodne neplatil bez toho, aby sa urobilo doplňujúce dedičské konanie.
Notárske overenie mimosúdnej dohody je veľmi dôležité, povedal by som, že rozhodujúce.
Rozhodne nepreberajte na seba dlh, o ktorom máte pochybnosti.

Moc děkuju za konkrétní informace. Doklad o vyrovnání dluhu matkou bohužel nemáme. Dědické řízení se jen kvůli tomuto dluhu znovu otevírat nebude, to mám zjištěno z více zdrojů.

On vyhrožuje, že nás dá k soudu, resp. že už dal a že to stáhne, pokud zaplatíme. Někdo mi říkal, že bude teď na něm soudu dokázat, že má na peníze právo. Říkáte, že notářské ověření mimosoudní dohody je velmi důležité, což znamená, že soud jeho pohledávku pravděpodobně ani neuzná, protože mimosoudní dohoda nijak ověřená není(?) V tom případě asi počkáme na rozhodnutí soudu.

Jen ze zvědavosti: jak probíhá notářské ověření transakce?

Na predloženom dokumente, ktorý si pripravíte sám, notár overí len podpisy, nezasahuje do textu, ale môže/nemusí upozorniť na nedostatky. Malo by stačiť overenie podpisu len osoby preberajúcej platbu. V dokumente je stručný text v ktorom sú nacionálie zúčastnených, dôvod a vyplatená suma.

Čo sa týka súdu, dôkazné bremeno je na navrhovateľovi. Podľa toho, čo píšete má len mizernú nádej na úspech. Navyše, svoju požiadavku mal dať do dedičského konania.

Ale divný patrón je to. S vlastnými deťmi sa ide súdiť o dedičstvo?

Teď mě napadlo: ta mimosoudní dohoda, kterou jsme našli v dokumentech po matce, ověřená není. Ale možná on drží v ruce kopii ověřenou, to nezjistím.
Nejsme jeho děti, matka si ho vzala po rozvodu s naším otcem. A opravdu to není dobrý člověk, ale o tom se tu nemá smysl rozepisovat.

Bohužel je dost agresivní a hloupý na to, abych se bál že si pro peníze přijde jinou cestou, takže asi zvážím to předání u notáře. Ale jen velmi nerad, nejraději bych ho už osobně nikdy neviděl, je to koncentrované zlo plné nenávisti, kterou všude kolem sebe rozhazuje při každém kroku. Proto jsem se původně ptal, jestli by nestačilo danou částku zaslat na účet a do poznámky platby jasně uvést, že se jedná o umoření tohoto dluhu.

zvážte aj možnosť,že dnes mu len tak na základe nejakej jeho vyhrážky dáte 80 litrov,čo bude chcieť zajtra,pozajtra,za týždeň,za mesiac .........? matku mohol donútiť počas spoločného života niečo podpísať,čo nemá žiadnu právnu hodnotu,len je niečo napísané na papieri,možno rukou,možno na stroji,ale to nemusí reálne znamenať nič....isteže z ludského pohladu je to vcelku pochopitelné jednanie,že dám mu čo chce a bude pokoj a budem mať nejaké potvrdenie,že dostal čo chcel,možno pokoj bude,možno nie.......

Rozhodl jsem se mu to předat osobně oproti podpisu na mé kopii dohody, na jejíž druhou stranu jsem uvedl, že tento dluh byl splacen a žádný jiný vůči němu nemám. Vezmu s sebou svědka, který bude sloužit zároveń jako gorila, kdyby náhodou nic podepsat nechtěl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru