Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je toto standardní při pronájmu bytu?

Chtěl jsem si pronajmout byt, byl trochu (o dost) levnější než bývá zvykem v dané lokalitě (cca za 7 tisíc kdežto normal je tak 8,5-9).

Co mě ale hodně zarazilo bylo, že paní od realitky mi tvrdila že se skládá rezervační poplatek ve výši 1 nájmu (to je ok), ale spolu s rezervačním poplatkem se zároven skládá i vratná kauce na samotný byt (taky ve výši 1 nájmu)... Toto vše ale s tím, že samotná nájemní smlouva se bude podepisovat až za měsíc (!). Doted jsem myslel, že se běžně přede, skládá jen rezervační poplatek. A kauce se platí AZ PO PODPISU samotné nájemní smlouvy (spolu s 1. nájmem)...

Je toto normální? Což když nakonec smlouvu nepodepíšu? Tak rezervační poplatek propadá realitce (to vím a nemile akceptuji), ale co takto zaplacená (vratná) kauce na byt? To jako taky propadne realitce (!?).

Vím že se že provize platí ještě před podpisem nájemní smlouvy... vím že provize propadá realitce pokud bych snad smlouvu nepodepsal... jsem smířený i s tím, že některé realitky dokonce odmítají i jen ukázat nájemní smlouvu dokud nezaplatím rezervační poplate... Ale to, že ještě měsíc před samotným podpisem nájemní smlouvy jako takové musím složit i vratnou kauci to jsem fakt nevěděl...

Nebývá náhodou vratná kauce upravena smluvně až v samotné nájemní smlouvě? Tak jak se smluvně řeší kauce složená 1 měsíce před podpisem nájemní smlouvy? Nějakou samostatnou "smlouvou o kauci"?

Jsem jen zbytečně paranoidní a je skutečně běžné požadovat spolu s rezervačním poplatkem (provize realitky) i (vratnou?) kauci k samotnému bytu, když nájemní smlouva (a první nájem) se bude podepisovat a platit až za celý měsíc? Je to běžné?

Předmět Autor Datum
Jestli je to běžné nevím, ale rozhodně bych nedával peníze z ruky před podpisem smlouvy. A rezervačn… nový
Wikan 03.08.2017 20:34
Wikan
No to právěže budu asi muset... už mic jiná realitka otevřeně předem řekla že mi smlouvu ukáží až po… nový
gorid 04.08.2017 14:00
gorid
Kauci bych rozhodně nedával realitce, ale přímo majiteli oproti stvrzence. Realitka by tu kauci měla… nový
Prasak 05.08.2017 00:10
Prasak
Pokud komunikuje s realitkou,tak kontaktovat přímo majitele asi není v zájmu ani jednoho. nový
kozakl 05.08.2017 08:59
kozakl
To nevadí, prachy na kauci bych prostě nepustil z ruky, až do podpisu smlouvy. Kauce je věc mezi náj… poslední
Prasak 05.08.2017 11:44
Prasak
https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/39268-j e-toto-standardni-pri-pronajmu-bytu.html#posledni nový
milan.cukrar 03.08.2017 21:04
milan.cukrar

No to právěže budu asi muset... už mic jiná realitka otevřeně předem řekla že mi smlouvu ukáží až po složení rezervačního poplatku (dobrý že)... byty tu rychle mizí, je velká poptávka, takže tyto jejich (i podle mě) dost brutální nehezké podmínky budu muset akceptovat a jsem s tím smířený, ale abych ještě předem platil i kauci...? Tak to fakt ne...

Kauci bych rozhodně nedával realitce, ale přímo majiteli oproti stvrzence. Realitka by tu kauci měla stejně dát majiteli bytu, tak proč by měli dělat krky s tím, aby to šlo přes ně. Jakmile prachy vydáš z ruky, pak se těžko dolují zpět, i když jsi v právu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru