Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Právo vrátit LED "žárovku", protože bliká

Zdravím, zakoupil jsem LED "žárovku", která se normálně dává do lampiček na 220V. (cenová relace 70–200Kč). Bohužel až po zapojení doma jsem zjistil, že lampička bliká 100*za sekundu (tedy synchronně se síťovým napětím na dvojnásobné frekvenci). To není závada v pravém smyslu slova, ale spíš vlastnost té skupiny žárovek, pokud postrádají obvod pro vyhlazení a tedy mají menší výrobní náklady. Jiné LED žárovky tímto netrpí (a přitom se dají pořídit za téměř stejnou cenu). Bohužel tenhle údaj nikde u žárovky není napsaný oproti například spotřebě v Wattech.
Já takovou LED žárovku nechci, protože mi to vadí, furt si toho všímám a hlavně to prý může být špatné na zdraví, obzvlášť v noci. Prokazatelně lze určit ihned foťákem, zda tím daná žárovka trpí.

Chci ji tedy vrátit a dostat zpět peníze (nebo nahradit jinou, která nebliká a rozdíl případně doplatit).
Pokud jsem zboží kupoval v kamenné prodejně, tak tedy právo vrátit do 14 dní neplatí, jaká je jinám možnost vrátit zboží? Doklad mám.
V tom obchodě jsem se předem na přítomnost blikání neptal, a pokud bych se ptal, tak by asi stejně řekli "nevím, co to je zač nebo já nic nevidím" a nebo většinou v těcho obchodech mají zásuvky/patice, kam je možné rovnou žárovku zapojit a vidět.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
hlavně to prý může být špatné na zdraví, obzvlášť v noci Já než jdu spát, tak zhasnu. Zkus to taky.…
rokator 15.08.2017 08:52
rokator
Pokud zhasne,tak už nebude potřebovat nic,jen funus. nový
kozakl 15.08.2017 14:12
kozakl
A co když obchod nevyhoví? Je na to z hlediska práva možné vrátit? nový
nákupčí Radim 31.08.2017 20:54
nákupčí Radim
Dá se o tom tady ještě několik let psát. Taky se dá do toho obchodu zajít a prostě to zkusit. nový
karel 31.08.2017 21:33
karel
Když obchod nevyhoví nebo reklamaci po posouzení zamítne,musíš se obrátit na soudního znalce,aby vyp… poslední
Karel04 01.09.2017 09:46
Karel04

Když obchod nevyhoví nebo reklamaci po posouzení zamítne,musíš se obrátit na soudního znalce,aby vypracoval posudek na tu žárovku,zaplatit mu to(možná pár stovek nebo pár tisíc) a pak to v případě kladného zjištění vymáhat včetně nové žárovky soudně po prodejci.Bez toho posudku ale asi neuspěješ.Proč jsi tam ještě nedošel se domluvit,jak už radil karel před 17 dny?
Já bych tuhle žárovku dal někam jinam,kde ji nebudu zkoumat a k posteli si za pár korun koupil jinou.
A jestli u výrobku nebylo tvrzení,že tahle žárovka určitě nebliká,tak žádný právní nárok na vrácení není.Protože jak sám píšeš:To není závada v pravém smyslu slova, ale spíš vlastnost té skupiny žárovek, pokud postrádají obvod pro vyhlazení a tedy mají menší výrobní náklady.
Takže jsi koupil levnější druh,u kterého je to blikání už v ceně.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru