Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Betonovy plot

Dobrý den, soused stavi novy dum a pote hodlá postavit mezi našimi pozemky 1,5 m vysoký plot ze ztraceného bednění a jelikož pozemky jsou ve svahu, chce se své strany dosypat zeminu do cele výšky ztraceného bednění. Na ztracené bedneni ma v úmyslu postavit dalsi1,5 m vysoký plot z plných tvárnic. Z me strany tedy vznikne 3 metry vysoka zed. Může takový plot postavit?
Děkuji za odpověď.
Mirek.

Předmět Autor Datum
Toto som vyčítal na internete: Na stavbu betónového oplotenia si treba splniť ohlasovaciu povinnosť…
ok 03.09.2017 16:31
ok
Hm, ale v ČR neplatí slovenské normy :-/ poslední
Kachlík 03.09.2017 21:25
Kachlík

Toto som vyčítal na internete:

Na stavbu betónového oplotenia si treba splniť ohlasovaciu povinnosť " Ohlásenie drobnej stavby" , Je to niečo ako stavebné povolenie, ale oveľa jednoduchšie (v menších nárokoch na splnenie požiadaviek) Tiež je potrebné požiadať príslušný stavebný úrad o písomný súhlas.
Ak chcete stavať betónové oplotenie na pozemku, kde nestojí žiadna hlavná stavba potrebujete STAVEBNÉ POVOLENIE, ktorého vybavovanie je náročnejšie ako pri Ohlásení drobnej stavby.

Keď je sused „nekamarát“

Áno, stáva sa často, že váš sused je zároveň vašou nočnou morou. Vlastne preto ste sa rozhodli postaviť medzi jeho a vašim pozemkom plot. Ako ho však prizvať k účasti na povolení stavby či splnení ohlasovacej povinnosti, ak mu neviete prísť na meno? Nijak. Dobrou správou je, že ak ste si istí, že staviate na svojom pozemku, váš sused nezmôže nič. Nemusíte sa s ním baviť, ani ho k ničomu prizývať. Ani si žiadať jeho súhlas. Pri ohlásení sa nevyžaduje súhlas susedov, no stavebný úrad by mal posúdiť či navrhovaná stavba (poloha a vzdialenosť od hranice + výška stavby) nebude ovplyvňovať susedné stavby (ak nejaké sú).
Existuje však jedna podstatná vec, ktorej by ste sa mali držať – mali by ste stavať certifikovaný plot ( o ňom si povieme v nasledujúcej podkapitole). Ak by ste ho stavali „len tak“, čiže bez splnenia normy STN EN 12839, na žiadosť vášho suseda vám ho môžu zbúrať. Týka sa to však len betónového plota.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru