Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spoluvlastnictví rodinného domu - následné vypořádání

O akú nehnuteľnosť sa jedná si konkrétne neuviedol. (R.d. môže mať tri nadzemné podlažia so samostatnými bytmi s príslušenstvom, komplet podpiviničenie a obývateľnú sedlovú strechu)

- Máš v nehnuteľnosti trvalý pobyt?
- Nedisponuješ inou nehnuteľnosťou určenú na bývanie?
- Má nehnuteľnosť vyčlenené priestory na užívanie?

- Či sa dá napríklad nehnuteľnosť účelne rozdeliť na samostatné byty s príslušenstvom s prístupovými cestami a chodníkmi. V tom prípade by súd zrušil podielové spoluvlastníctvo na návrh niektorého spolumajiteľa s prikázaním bytu-tov iba jednému.

Donútiť k odpredaju podielu sa podľa svojvôle nedá. Vlastníctvo je chránené ústavou. Musia byť k tomuto úkonu zákonné dôvody. Napríklad spoluvlastník odmieta hradiť náklady na opravy, údržbu, nutné spoločné poplatky a výdaje, neužíva nehnuteľnosť lebo disponuje s inou, ruší pokojné užívanie, apod.

Dokonca aj minoritný spoluvlastník môže fest zatočiť s majoritným, pritom náklady na údržbu nesie menšie, podľa veľkosti podielu. Tým, že sa staneš po odkúpení 1/4-ny majiteľom 3/4 z celku, nemusí znamenať pre teba výhru, ba práve naopak. Zloduch ti môže sofistikovane ničiť spoločný majetok, vymieňať vložky zámkov za svoje, kľúče ti neodovzdá apod., a ty budeš cálovať opravy vo väčšom pomere.

V každom prípade v dopyte je velice málo informácií k serióznej odpovedi na túto komplikovanú právnu otázku. Skoč za právnikom, ale nie za magorom, ktorých kvasia boľševickí lúzeri, ako huby po daždi v Plzni a na SR v detto hnoj Sládkovičove.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny