Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Povinné ručení

Zdravím,

dne 24.4.2017 mám ve velkém TP osobního vozidla zapsáno jako trvalé vyřazení z evidence - ekologická likvidace. Předpokládám že jsem zapomněl odeslat pojišťovně kopii, že auto zaniklo, zkrátka pojistka není zrušená. Od té doby mi nepřišel ani jeden e-mail, dopis nebo telefonát od pojišťovny. Povinné ručení jsem platil čtvrtletně, naposled za období 4-6.

Nyní přišel dopis od MBA Finance, že píší na základě plné moci od pojišťovny a vymáhají na mně pohledávku 2 800 Kč (jedna splátka) + 49 úroky + náklady na řízení 1500 Kč !!. V dopise je uvedeno jako datum ukončení smlouvy 8.10.2017. Hned jak jsem si dopis přečetl jsem šel na pojišťovnu, že jsem auto vyřadil z evidence již v dubnu. Paní tedy, že mi v úterý zavolá ať se zruší aspoň to vymáhání, ale že smlouva už je ukončená.

Nicméně i tak se domnívám, že opravdové a správné datum ukončení smlouvy je podle zákona č. 168/1999 sb. §12 odst. 3 a 1 písm. c datum zániku pojištění datum vyřazení vozidla z evidence tj 24.4.2017, jelikož je to skutečnost, která nastala dříve a poté již pojištění ze zákona zaniklo a mně nevznikala povinnost jej platit. A to i přesto, že jsem nesplnil podmínku v §12 odst. 2, tedy co nejdříve tuto skutečnost oznámit.
Podobně se vyjadřuje i občanský zákoník v §2810; §2084 a pak §2765(tento dává pojistiteli právo ponechat si pojistné i do období než se dozví o zániku pojistného zájmu), nicméně si nejsem jistý, jestli tenhle lze úplně aplikovat. Navíc §13 odst. 2 zákona č. 168/1999 sb.,který na rozdíl od občanského není tak obecný, nehovoří nic ve smyslu placení pojistného do doby, než se o něm pojistitel dozví, a dává mu pouze možnost, ponechat si pojistné za celý měsíc, v němž pojištění zaniklo.
Postup pojišťovny tedy byl pochopitelný, že při nezaplacení čtvrtletní splátky ukončila pojistné, nicméně mě o dlužné částce neinformovala (nebo mi tato informace nebyla doručena).

Rovněž považuji jednání vymáhací společnosti MBA Finance za opravdu hrubé jelikož jednají způsobem, který na vás působí dojmem exekutorské společnosti. Což dle jejich zapsaných činností v obchodním rejstříku nejsou. Navíc Vám jejich drzá telefonistka volá a při neověření totožnosti (datum narození) Vám začne vyhrožovat ať se připravíte na následky. Požadavek na zasílání jakékoliv komunikace písemně se jí samozřejmě nelíbí. Dále mi přijde samotný náklad řízení neopodstatněný, ještě v dopise se kterým nepřišel důkaz plné moci a který nebyl doporučeně a přesto požadují zaplacení do 5ti dnů ode dne obdržení. Rozhodně odmítám této společnosti cokoliv platit a plánuji komunikovat pouze s pojišťovnou.

Zajímal by mne tedy názor, zda opravdové datum ukončení povinného ručení má být 24.4.2017 nebo 8.10.2017 a tedy zda mi vzniká přeplatek nebo nedoplatek. Rovněž, zda mají vůbec nárok na takové náklady řízení (53% dlužné částky) za jeden dopis.

Děkuji za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Smouvla přestornována k dubnu a bude mi vrácen přeplatek. Viz. můj příspěvek. nový
Swing 09.01.2018 09:26
Swing
Blahopřeji. poslední
milan.cukrar 09.01.2018 18:37
milan.cukrar

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru