Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koupě pozemku

Dobrý den.Potřebuji poradit ohledně koupi pozemku.
Jsem ženatý a chci koupit pozemek, musí být účastníkem i manželka?
Přijde mi to jako hloupost, neboť co nabydu v manželství, by při eventuálním rozvodu, šlo stejně napůl.Děkuji

Předmět Autor Datum
Kupcu bezpodielové spoluvlastníctvo absolútne nezaujíma. Zhrábne šušne nech je v zmluve uvedený aj z…
Nuda 07.02.2018 06:18
Nuda
Věci pořízené za doby trvání manželství spadají do společného vlastnictví. Vyjímka jsou dary,nebo pr…
kozakl 07.02.2018 13:54
kozakl
Ano, účastníkom musí byť aj manželka. poslední
ok 07.02.2018 15:54
ok

Kupcu bezpodielové spoluvlastníctvo absolútne nezaujíma. Zhrábne šušne nech je v zmluve uvedený aj zelený mimoň z Marsu.
----------------------
Pri zápise do katastra zmeny vlastníctva do vkladu nového LV sú už údaje dôležité pri predložení nadobúdacieho dokladu o kúpe nehnuteľnosti. Kataster zaknihuje presné údaje účastníkov uvedené v kúpnej zmluve so súbežne podaným Návrhom na vklad.

Kataster si overuje pravosť údajov o osobách figurujúcich v kúpnej zmluve a v Návrhu na vklad, ako aj o majetkovej podstate nehnuteľnosti, správnosť parcelných čísiel, správnosť rozmerov parciel v m2. To už nie je holubník, ale vážna a seriózna vec.

Preto do kúpnej zmluvy práskni oboch bezpodielových účastníkov (obaja manželia plnými menami, nacionáliami, pobytom. Detto platí o predávajúcom).

Kúpna zmluva sa verifikuje zásadne pred úradnou osobou, ktorá si za fyzickej účasti zmluvných účastníkov komparuje iba správnosť nacionálií podľa predložených osobných dokladov. Notár nezodpovedná za obsah ani zvolenú formu zmluvy. Notár tiež nezodpovedná za prípadné falošné osobné doklady, ktoré mu účastník predložil.

Riadne ošetrenú kúpnu zmluvu s Návrhom na vklad môžeš poslať poštou, I. tr. DVR s doručenkou a vrátenkou, na vecne príslušný kataster v origináloch overených úradnou osobou.

Návrh na vklad sa dáva vecne príslušnému KÚ (podľa obvodu nehnuteľnosti) v patričnom počte rovnopisov podľa počtu účastníkov tak, aby jeden originál zostal katastru. V tvojom prípade pošli katastru overenú zmluvu 2x a Návrh na vklad v piatich origináloch (5x) overených notárom. (na obecnom úrade to máš o polovicu lacnejšie než u notára).

Tvoja manželka bude musieť strpieť úkony: Osobne, pred notárom overenie nacionálií na kúpnej zmluve a tiež ďalšie overenie jej nacionálií na Návrhu na vklad.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru