Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamní letáky a legálnost

Dobrý den, budeme s kamarádkou otevírat malou pobočku. Samozřejmě o ni budeme chtít dát vědět ve svém okolí. Plánujeme to formou letáků. Na internetu je mnoho protichůdných názorů, kdy je toto povolené a kdy zakázané. Ani se mi nepodařilo najít, kde jsou uvedeny pravidla (zákoník či vyhláška). Předpokládám, že letáky do schránek jsou OK (pokud není vylepen nezájem o inzerci). Dále předpokládám, že lepení na sloupy či dveře je zakázané, i když toto v Pze vídám velmi často. Dále co netuším je reklama za stěrač, na netu jsem na toto téma našla v podstatě 2 názory - jednou tvrdí, že už manipulace se stěračem je nedovolená a druhý, že pokud vozidlo nepoškodí, tak jeho majitel nijak nevyjadřuje nesouhlas s reklamou a tudíž je to v pořádku. Další co nevím je osobní rozdávání letáků kolemjdoucím. Chápu, že v metru a nebo v mhd to nelze(to ani nechci). Ale když kolemjdoucí osobě nabídnu leták či pozvánku je to OK(také vídám často i v centru)? Předem děkuji za pomoc.

Předmět Autor Datum
Nevím o jaký obor se jedná, ale obecně: soustřeďte se na vaši cílovou skupinu. Takováto reklama, jak…
jirka44 16.03.2018 13:48
jirka44
Jak píše kolega - tu reklamu je potřeba cílit. Tedy musíte letáky dostat tam, kde je vaše cílová sku…
Kurt 16.03.2018 13:55
Kurt
Souhlasím s tím, že cílená reklama je co do množství práce a úspěšného obchodu nejefektivnější. Samo…
Lenuše 03.04.2018 19:21
Lenuše
Jestli to je opravdu pobočka, řešte to s matkou. Jistě pomůže a poradí.
karel 16.03.2018 15:52
karel
Popsala bych to jako provozovnu zřízenou na základě obchodního zastoupení větší firmy. Kamarádka je…
Lenuše 03.04.2018 19:32
Lenuše
Dobrý den, Lenuše, máte auto se stěrači a dopisní schránku? Tak dáváte souhlas, aby Vám kdokoliv ház…
ivzez 08.04.2018 03:27
ivzez
Tak pro mne je to již vyřešeno jinak, takže pokračuji spíše ze zvědavosti. Vaše odpověď mi přijde, j… poslední
Lenuše 18.05.2018 13:16
Lenuše

Nevím o jaký obor se jedná, ale obecně: soustřeďte se na vaši cílovou skupinu. Takováto reklama, jako uvádíte, nemá valný význam, protože nevíte koho vlastně oslovujete. Náhodný chodec je poněkud široký a neurčitý pojem. Co třeba domluvit se s nějakým v okolí již fugujícím zařízením, které vaše cílová skupina navštěvuje?

Jak píše kolega - tu reklamu je potřeba cílit. Tedy musíte letáky dostat tam, kde je vaše cílová skupina, ta má pro vás největší potenciál. Letáky na sloupy určitě ne, za stěrače taky ne - nefunguje to, rozčiluje to a je to právně velmi sporné.

Souhlasím s tím, že cílená reklama je co do množství práce a úspěšného obchodu nejefektivnější. Samozřejmě se tímto také zabýváme. Avšak z mého pohledu je přesné cílení velmi náročné vyjma dřívějších zákazníků a internetových katalogů(s tímto propojených aplikací atd.). Jde nám o to, jak provozovat zároveň cílenou i necílenou reklamu. Bohužel nikdo nemá napsáno na bundě co ho baví a co zrovna potřebuje. Jak mohu vědě, že náhodný kolemjdoucí by naši nabídku nevyužil? Co když právě směřuje na podobnou provozovnu, která je ale o několik km dál. Toto je pro nás velmi zajímavé téma k diskuzi, rády se pobavíme o názorech obchodníků i zákazníků. Avšak jestli dobře chápu pravidla poradny, tak je třeba založit nové téma? Toto mělo být především o legálnosti určitých forem reklamy. děkuji

Popsala bych to jako provozovnu zřízenou na základě obchodního zastoupení větší firmy. Kamarádka je zodpovědná osoba a já zástupce, ostatní jsou zaměstnanci a nebo externí spolupracovníci (to je zatím v jednání - začínáme). Jestli přesně chápu pravý význam slova pobočka, tak ano - jedná se o pobočku. Řešit "s matkou" (říkáme centrála, i když je to nepřesné) mohu jen určitou problematiku. Máme logo manuály, kodex, metodické pokyny, back office, vnitřní postupy, technickou podporu, budget a je nám poskytnuto vybavení. Ostatní kroky máme na zodpovědnost my. Jsme firma ve fimě a mnoho věcí a kolik nám to vydělá je pouze na nás.

Dobrý den, Lenuše,
máte auto se stěrači a dopisní schránku? Tak dáváte souhlas,
aby Vám kdokoliv házel letáky do schránky a strkal za stěrač.

Že ne?
Máte pravdu → ten, kdo vlastní auto či schránku,
není povinen vyjadřovat nesouhlas s reklamou.

Naopak ten, kdo šíří reklamu, potřebuje prokazatelný souhlas.

U spousty lidí Vám to nejspíš projde, protože většina lidí Vaši
reklamu prostě zahodí. Ovšem kdybyste reklamu někam vnutila mně, …

Já za jediný legální způsob považuji si reklamu zaplatit v médiích
nebo ji dávat jenom těm, od nichž máte předem souhlas.
Všechno ostatní vnímám jako obtěžování lidí a nevyžádanou reklamu.

Tak pro mne je to již vyřešeno jinak, takže pokračuji spíše ze zvědavosti. Vaše odpověď mi přijde, jako kdyby někdo napsal - mám já televizi a internet a tudíž automaticky dávám souhlas s reklamou. To asi ne. Toto téma je pro mne velmi zajímavé, ale když už jsme u toho, tak já za otravnou reklamu považuji bannery a tu reklamu co mi přeruší seriál. Toto je asi tak právně složité téma, že nikdo nic neví.
Mne třeba letáky vůbec nevadí, ale ta reklama co se mi roztáhne přes obrazovku je odporná. Dle poslední odpovědi by to znamenalo, že je nelegální, avšak tak to asi není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru