Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedná se o skrytou vadu u auta?

Pokud se vada projeví v době šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí. Jedná se o tzv. vyvratitelnou právní domněnku stanovenou v § 2161 odst. 2 NOZ, která usnadňuje postavení kupujícího v případném soudním sporu.

Doba dvaceti čtyř měsíců je podle této interpretace pouze nejzazší lhůtou pro reklamaci. To znamená, že pokud dojde k uplatnění reklamace věci po uplynutí šesti měsíců od zakoupení, kupující bude muset prokázat prodávajícímu, že vada existovala na výrobku již při jeho převzetí.

Vzhledem k výše uvedeným pochybnostem ohledně správné interpretace § 2165 odst. 1 NOZ, kterou pravděpodobně postaví najisto až rozhodnutí soudu v konkrétní věci, popřípadě novelizace tohoto ustanovení, bude pro spotřebitele zajisté výhodnější náležitě vyzkoušet a otestovat zakoupený výrobek ve lhůtě šesti měsíců od zakoupení a při zjištění vady v této lhůtě zboží reklamovat.

Pakliže dojde k soudnímu sporu mezi kupujícím a prodávajícím ohledně práva z vadného plnění, bude mít kupující výhodnější postavení v prvních šesti měsících od zakoupení věci na základě vyvratitelné právní domněnky upravené v § 2161 odst. 2 NOZ: „Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí“.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny