Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oplocení pozemku

Dobrý den. Poradíte, jak postupovat: V r. 2006 jsem koupil stavební parcelu a na ní postavil dům. Podél pozemku ( již bylo ) je vedení veřejného osvětlení, které by celkem logicky mělo činit pomyslnou dělící čáru mezi parcelami. I geodeti to, dle mého zaměřili tak, že je to hranice pozemku. V té době jsem neviděl důvod, proč to po geodetech přeměřovat. Po přeměřování a zdigitalizování parcel ( r. 2012 ), bohužel ale až v r. 2015 jsem zjistil, podle map v KN, že hranice pozemku mám trochu jinak, zejména, že veř. osvětlení vede přes můj pozemek a část pozemku ( na 2 stranách ) částečně zasahuje do místní komunikace. Žádal jsem zastupitelstvo obce o směnu pozemků a přeložení VO, toto bylo vyřízeno kladně, ale nesouhlasí s tím stavební úřad, který argumentuje ostrým rohem oplocení u cesty místní komunikace. Navíc se ohání titulem vyvlastnění zmíněných pozemků. Nabídl jsem obci odprodání pozemků, ale za cenu minimálně stejnou, jakou jsem dal při koupi, což. bylo 200,- Kč/m. Na toto nechtějí zastupitelé slyšet, protože cena narovnávek je 120,- Kč. Samozřejmě se mi to nelíbí. V současné době jsem na obec podal žádost o přeložení osvětlení, z důvodu oplocení pozemku, dle hranic z KN. Předpokládám, že mi to zamítnou. Poradíte někdo, jak postupovat ? děkuji

Předmět Autor Datum
Pokiaľ si kupoval riadne zameranú parcelu bez vecného bremena či obmedzujúcich poznámok evidovaných…
Nuda 14.05.2018 15:12
Nuda
Stručně, najmout právníka, předložit všechny doklady, nechat vypracovat žalobu pro soud. poslední
milan.cukrar 14.05.2018 17:54
milan.cukrar

Pokiaľ si kupoval riadne zameranú parcelu bez vecného bremena či obmedzujúcich poznámok evidovaných v LV príslušného k.ú., si v absolútnom práve požadovať o preloženie kabeláže mimo tvoje osobné vlastníctvo, lebo sa nejedná o verejný záujem spoločnosti. S dodatočným obmedzením vlastníckych práv nemusíš súhlasiť.

Vypadá to na klasickú určujúcu žalobu (o vykonanie prác) proti zákonnému majiteľovi kabeláže (IČO) verejného "osvitu" vedeného bez tvojho vedomia a súhlasu pod tvojim ústavou chráneným majetkom. S dodatočným zápisom do LV určite nesúhlasíš, lebo by sa znížila cena tvojej nehnuteľnosti am blok.

Ak by sa šprajcovali, ešte by som ako bonus zažaloval vecne príslušný kataster a zememeračskú kanceláriu o náhradu spôsobenej škody, lebo si bol uvedený zámerne do omylu, hoci o kabeláži vedeli. A ak nebodaj nevedeli, aj tak mali vedieť, lebo neznalosť zákona neospravedlňuje nikoho, dokonca ani štát bez právnej subjektivity zastúpený orgánmi s právnou subjektivitou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru