Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záměrné vracení zboží do 14 dnů?

Zdravím,

někomu tato otázka může připadat trochu bizár nicméně má dobrý účel. Zakládám web zabývající se recenzováním nových technologií a zařízení. Logicky vzhledem k nulové sledovanosti v počátcích není šance, že bych dostával věci na zrecenzování zapůjčené jen tak - zadarmo. Nějaký kapitál sice mám, nicméně to lze roztočit poměrně rychle během pár týdnů - logicky si zrecenzované zakoupené produkty nemohu nechávat a prodávat je jako z druhé ruky by bylo velmi neekonomické.

Tím se dostáváme k jádru věci. Hrozí mi nějaké postihy, pokud si věc koupím opakovaně prokazatelně za účelem zrecenzování, a pak ji budu chtít v zákonné lhůtě 14 dní vrátit? Samozřejmě nejednalo by se o permanentní záležitost, spíše o prvních 10 - 15 recenzí, pro vytvoření nějakého základu sledovanosti.

Díky za odpověd.

Předmět Autor Datum
Tak to pozor na to, že v případě opotřebení zboží není obchod povinen vracet plnou částku. nový
Wikan 05.06.2018 21:23
Wikan
Děkuji za radu :-D Crash testy dělat nehodlám. Spíše už jsem i viděl nějakou kauzu s CZC, kde si něj… nový
reviewer 05.06.2018 21:41
reviewer
Hele vracet zboží do 14 dnů máš pod podmínkou, že ti nevyhovuje. Když budeš kupovat a vracet každých… nový
Teldarek 06.06.2018 10:53
Teldarek
zákon jasne stanovuje,že vrátený tovar nesmie javiť známky používania,inak má obchodník právo znížiť… poslední
audax 07.06.2018 10:25
audax

Děkuji za radu :-D Crash testy dělat nehodlám. Spíše už jsem i viděl nějakou kauzu s CZC, kde si nějaký recenzent koupil noťas asi za 100 tisíc aby ho ukázal a zrecenzoval ve videu... Ta recenze byla mimochodem velmi záporná, protože ten notebook rozhodně nestál za ty peníze. Nějak se to video dostalo k CZC a ty mu na to konto odmítli vrátit asi 20 tisíc s odůvodněním, že jeho počínání (tedy natočení videa) snížilo hodnotu produktu a podobný bullshit. Doted se s nimi soudí. Samozřejmě on to běžně nedělal, ani není jisté, jeslti to zakoupení bylo prvoplánové pouze kvůli té recenzi, nicméně problém z toho vznikl. Nicméně jde o jediný známý případ.

Z tohoto důvodu jsem nad tím taky začal takto uvažovat, zda pokud by se to nějak profláklo a bylo by prokázané, že jsem někde opakovaně nakoupil produkt na zrecenzování a následně vrátil, by to také nemohlo dopadnout tak, že skončím s věcí za x desítek tisíc kterou nepotřebuji... Na jaké straně stojí v tomto případě právo?

Hele vracet zboží do 14 dnů máš pod podmínkou, že ti nevyhovuje. Když budeš kupovat a vracet každých 14 dní 20 položek, bude to spíš zneužívání a to pak mají možnost ti vrácení znepříjemnit.

Například tím, že po tobě budou chtít písemně podat odstupní smlouvu a natahovat ti to, nebo ti budou snižovat cenu zboží za to, že se tam zanesl prach a nebo je folie poškrabaná či narušená. Osobně mám velice špatné zkušenosti, vracel jsem některé věci a kasírovali mě s cenou dolů za prkotiny, ale já to chápu, přece nejsou žádná půjčovna kde si lidi chodí zadarmo brát věci a vrací je použité.

Osobně bych ti to neradil a radši jim napiš, že hodláš dělat ty recenze, zda nejsou ochotní ti to půjčovat sami, podle mě to bude mnohem lepší šance se nedostat do problémů.

PS: Jinak ano škoda jim vždy vniká, oni to zboží musí pak prodávat za sníženou cenu jako rozbalené nebo zánovní, jenže to zákon nezajímá a v tomhle je to dost proti eshopům.

zákon jasne stanovuje,že vrátený tovar nesmie javiť známky používania,inak má obchodník právo znížiť jeho cenu,resp.čiastku ,ktorú bude zákazníkovi vracať o stupeň opotrebovania,prevádzať nejaké crashtesty bez toho,aby výrobok javil známky používania sa obvykle nedá ,a navyše pokial opačne by obchodník preukázal,že sa s výrobkom prevádzal nejaký crashtest,kde by hrozilo aj vedomé poškodenie tovaru,prípadný súd by mohol v konečnom dôsledku nielen uznať,že obchodník má právo takýto tovar odmietnuť prijať späť,a mohol by to za určitých okolností vyhodnotiť aj ako pokus zákazníka o podvod,s tým,že vedome použil výrobok v podmienkach,kde hrozí jeho poškodenie a zničenie a snažil sa ho podstrčiť späť obchodníkovi zneužijúc 14 dňovú lehotu na vrátenie tovaru pri objednaní cez internet.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru