Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyzrát na závistivého a nepřejícího souseda?

Dobrý den,
máme takové menší problém. Nedaleko Brna máme chalupu. Jelikož je to s podzemními vodami posledních 5 let zlé, nechali jsme si udělat vrt. Provedla to firma na ohlášku a nyní bylo potřeba to legalizovat. Soused (starší znuděný pán) mi řekl, že nechce abych měl vodu a on ne. Řekl mi, že udělá všechno proto aby to překazil. Úřadům jsme dali veškeré podklady (projekt, hydrogeo. posudek atd..). Za nedlouho nám přišel dopis, že všechny náležitosti jsou splněny a že stavební povolení je vydáno. Byla lhůta na vyjádření zůčastněných stran. Pan soused podal jakousi námitku a vše putovalo zpět na úřad. Úřad námitku zamítl jako nesmysl a vydal opět rozhodnutí. Ten soused to opět překazil a podal nějaké odvolání. Úředníci na stavebním mě oznámili, že to musí poslat na Krajský Úřad. Na Krajském úřadě prý mají rozhodnout. Až rozhodnou, tak původní stavební úřad vydá opět rozhodnutí. Bylo mě ovšem řečeno, že takto to může soused dělat pořád dokola. Prý může pořád namítat, že je něco špatně, že někdo nemá pravdu, že jsme něco opoměli atd atd... Už se to táhne 2 roky a už nás to nebaví.
Už mě to opravdu nebaví a hledám řešení.
Je nějaké řešení, jak z toho řízení tohoto nepřejícího souseda vyšachovat?
Nebo: Pokud se naštvu a dodělám dílo na černo, co mi hrozí za pokutu?
Popř. co by na něj mohlo platit?
Děkuji za každou radu.

PS: Nikdy jsme s tímto sousedem problém neměli, ale narovinu mi řekl, že mu vadí, že my na to peníze máme a on ne.

Předmět Autor Datum
Ono to řízení při takových sporech trvá roky. U nás je jeden takový případ a téměř po 3 letech bylo… nový
centsm 30.07.2018 18:15
centsm
To mám takovým šmejdovi ještě nabízet vodu? On stejně nechce mou vodu, on jen chce překazit dílo. Po… nový
Koutný P. 31.07.2018 07:55
Koutný P.
No .. šmejdovi,pokud ho tak budeš nazývat a nedohodneš se s ním,tak voda nebude. nový
forestek 31.07.2018 09:28
forestek
Ježíš a proč máš potřebu chovat se vůči svini jako bílý rytíř ? Jednoduše mu řekni, že ho necháš si… nový
Araneus84 31.07.2018 09:45
Araneus84
Ono by bylo potřeba zjistit i skutečný názor druhé strany. Třeba má soused také studnu i když nepřih… nový
Yarda 31.07.2018 09:54
Yarda
narovinu mi řekl, že mu vadí, že my na to peníze máme a on ne Čecháčci, bože, bože. nový
Rainy 31.07.2018 20:52
Rainy
Ale pokud by měl jiný důvod, třeba tu tajnou studnu, tak by to asi na rovinu stejně neříkal. Připomn… nový
Yarda 01.08.2018 01:40
Yarda
Jít zaním nemá smysl. On nechce od nás vodu. On chce jen škodit. Zkoušel jsem to s ním vyřešit, nabí… nový
Koutný P. 01.08.2018 11:16
Koutný P.
Pokuta je jedna věc a příkaz k odstranění černé stavby druhá. Pokutou černou stavbu nezlegalizuješ. nový
L-Core 01.08.2018 11:32
L-Core
Co kdybys předstíral, že jsi tu studnu načerno dodělal a už ji používáš? On to napráská, přijde komi… nový
Yarda 01.08.2018 12:15
Yarda
"Jít za ním nemá smysl. On nechce od nás vodu. On chce jen škodit. " Tak tahle hra se dá hrát ve dv… nový
Araneus84 01.08.2018 12:28
Araneus84
Jenže taková válka pak nemá konec a ani vítěze. Jen dva poražený. nový
Prasak 01.08.2018 15:53
Prasak
Ano, přesně tak. Tak že nechci dva poražené, ale jednoho. Proto se ptám, i za tu cenu, že bych měl z… nový
Koutný P. 01.08.2018 19:05
Koutný P.
moja odborná rada znie: Vykop, vrtaj, hlob v podzemí na vlastnej parcele dieru, akú uznáš za vhodnú… nový
ahasver.chamachir 02.08.2018 22:36
ahasver.chamachir
Když to pozemek umožňuje, řeší se podobné situace tak, že část pozemku (několikametrový štráf okraje… nový
Gloton 06.08.2018 03:25
Gloton
Prečítal som si všetko. Stavebný úrad 2x rozhodol o zamietnutí námietky. Kraj má tiež na to určitý t… poslední
yYy 07.08.2018 20:19
yYy

Ono to řízení při takových sporech trvá roky. U nás je jeden takový případ a téměř po 3 letech bylo definitivně rozhodnuto. Rychlejší je se se sousedem domluvit, že za úplatu může od vás odebírat vodu. Pokud nezaplatí, zavřete mu kohoutek. Takhle můžete přijít nanejvýš o pár stovek, ale budete mít studnu. (samozřejmě si zaplatí přípojku a vodoměr)

Ježíš a proč máš potřebu chovat se vůči svini jako bílý rytíř ? Jednoduše mu řekni, že ho necháš si ze studny brát vodu taky a až bude vše na úřadech vyřízeno, pošli ho do prdele... Není nic jednoduššího přece.
Hlavně dotaz zní: "Jak vyzrát na ...". Takto na něj vyzraješ velmi snadno. Nejvtipnější totiž je, že svině nebývají moc inteligentní. Takže za ním přijd s nabídkou smíru, přines mu flašku vína a oznam mu, že ta studna bude i pro něj. Nebude mít nejmenší podezření. ;)

Ono by bylo potřeba zjistit i skutečný názor druhé strany. Třeba má soused také studnu i když nepřihlášenou a bojí se, že když ty budeš mít studnu hlubší, tak on o vodu přijde.
BTW: Pokud soused žádnou studnu nemá, tak odkud má vodu?

Ale pokud by měl jiný důvod, třeba tu tajnou studnu, tak by to asi na rovinu stejně neříkal. Připomněl jsem si, známý kdysi povídal, že má studnu dost hlubokou, ale jeho soused si nechal taky vyhloubit studnu, jemu se ztratila voda a musel jít víc do hloubky a stálo ho to pěkné prachy.

Jít zaním nemá smysl. On nechce od nás vodu. On chce jen škodit. Zkoušel jsem to s ním vyřešit, nabízel jsem úplatu, velké množství pálenky i dřevo na zátop. Nic nechce. Prostě se tím jen baví. Asi mu přeskočilo. Nikdy jsme spolu žádný problém neměli až do teď.
Ano, studnu má. Byla tam prý ještě před rokem 1950. Náš vrt je asi 15 metrů od té jeho. Přece nemůže odvolání a námitky podávat do nekonečna, nebo ano?
Co když to dodělám na černo? Tedy usadím vodoměrnou šachtu a přívod k chalupě podle projektu? Jaká hrozí pokuta?
Díky

"Jít za ním nemá smysl. On nechce od nás vodu. On chce jen škodit. "

Tak tahle hra se dá hrát ve dvou ...
Co kdyby nějaký neznámý pachatal vhodil do jeho studny něco, co znehodnotí její obsah nebo se se tam vykálelo zvíře, spadl mrtvý pták, apod. ? Když jeden soused začne škodit, měl by si rychle uvědomit, že i pro něj to bude mít následky.

Ano, přesně tak. Tak že nechci dva poražené, ale jednoho. Proto se ptám, i za tu cenu, že bych měl začít od začátku. Existuje nějaká finta, klička, prasárna, prostě něco, jak toho dotyčného úplně vyřadit ze stavebního řízení?
Napadlo mě, co tak pozemek hodit s někým na půlky a tím pádem ona nebude účastník řízení? Prostě půlka pozemku s vrtem bude moje a půlka sousedící se sousedem bude mého známého. Tím pádem bude účastníkem řízení on a né soused. Umí katastr takto rozdělit pozemek? Třeba na darovací smlouvu?

moja odborná rada znie:

Vykop, vrtaj, hlob v podzemí na vlastnej parcele dieru, akú uznáš za vhodnú.

Ak sa bude niekto sťažovať, postupuj zákonnou cestou, tj. nech dokáže na základe znaleckého posudku z odboru súdom menovaným znalcom (MS ČR). že konkrétne echt tvoj závadový vrt mu vysušil povrchovú vodu v jeho plytkej studni.

(Toľko znaleckých posudkov si ešte nevie opozičná strana žalobcu predstaviť, aby uspel a aby boli pre súdy priechodné a akceptovateľné).

Kamaráde zlatý, vystrašený, sa sused aj poserie na súde, než preukáže a dokáže tvoju vinu. Pomrie na starobu nielen on, ale aj celá jeho rodina, než preukáže objektívnu vinu v tvojom vrte.

Smelo vrtaj aj 500bm hlboko po minerálne ložiská liečivej vody.

Když to pozemek umožňuje, řeší se podobné situace tak, že část pozemku (několikametrový štráf okraje pozemku na straně sousedící s problémovým sousedem) se "prodá" někomu spolehlivému, klidně i z rodiny. Potom je sousedem vyjadřujícím se ke "stavbě" na vašem pozemku tento nový majitel a onen problémový soused už není sousedem vašeho pozemku a není úřadem automaticky oslovován kvůli svému vyjádření k vaší "stavbě".
Tím mu "dělání problémů" poměrně dost stížíte.

Prečítal som si všetko.
Stavebný úrad 2x rozhodol o zamietnutí námietky. Kraj má tiež na to určitý termín, aby rozhodol, pokiaľ tak nerozhodne, podaj žalobu o určenie veci, aby sa donútil krajský úrad, aby konal. Zároveň môžeš v občianskoprávnom konaní podať žalobu na suseda pre poškodzovanie cudzích záujmov - vyčísliť všetky náklady.
On mu potom padne hrebienok, až dostane obsielku s modrým pruhom a prečíta si, že sa bude pojednávať o náhrade škody tebe v hodnote (teraz len strelím) cca 50000 Kč.

Aby bolo jasné - pokiaľ on je chrapúň - ty buď tvrdší a väčší! Na takých platí jedine to - až budú musieť cálovať. A keby nechcel cálovať (aj napriek tomu, že by bol rozhodnutím k tomu zaviazaný) - tak exekúcia ho naučí, ako sa po kostole píska!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru