Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Řízení s brýlemi

Zdravím,

jako malý jsem měl skoro 4 dioptrie (na dálku) a brýle jsem nosil pořád. Časem se to čím dál víc zlepšovalo a v asi 17 letech jsem měl na jednom oku 0,25 a na druhém 1 dioptrii. Od té doby jsem tak nějak přestal brýle běžně nosit úplně, protože jsem bez problému všechno krásně viděl. Nyní mi je už přes 20 a brýle (s BlueControl) nosím pouze jen při práci na počítači.
V řidičáku sice brýle napsané mám, ale vůbec je nenosím, nepotřebuji. Také jsem od těch 17 nebyl u oční.

Nyní moje otázky:

1. Kolik musí mít člověk dioptrií, aby si mohl nechat vymazat nutnost nosit brýle z řidičského průkazu? Dost lidí prý ani nechodí k oční, a přitom by je třeba měli při řízení mít. Případně nešlo by se třeba s oční domluvit, aby mi dala potvrzení, abych neměl brýle napsané v řidičském průkazu? Jde o to, abych zbytečně nedostal pokutu (viz dále).
2. Prakticky celý rok nosím při řízení sluneční polarizační brýle (v létě oslňuje slunce a v zimě sníh). Policie ale ani při kontrolách, kdy jsem neměl ty sluneční brýle, se neptala, proč zrovna nemám brýle. Pokud by někdo měl předepsané brýle s dioptriemi, ale chtěl by při řízení nosit sluneční (třeba v létě), měl by si pořídit dioptrické zatmavovací, nebo může v klidu mít ty sluneční?
3. Prý by se mělo uzákonit, že každý řidič bude muset povinně jednou za nevím, jak dlouho, k oční na kontrolu. Co je na tom pravdy?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud k řízení potřebuješ brýle,doktor kontatoval,tak musí být zapsané v ŘP. Musíš se rozmyslet na d…
forestek 05.08.2018 20:59
forestek
Dojde-li ke změně údajů, které se zaznamenávají do řidičského průkazu / mezinárodního řidičského prů… nový
centsm 05.08.2018 23:09
centsm
Díky za odpovědi. poslední
pn 06.08.2018 06:36
pn

Dojde-li ke změně údajů, které se zaznamenávají do řidičského průkazu / mezinárodního řidičského průkazu, je jeho držitel povinen požádat o vydání nového řidičského průkazu do 5 pracovních dní. Mě tato změna stála 50 Kč a byla zapsána na základě lékařského posudku. Pozor, v některých zemích musíte mít sebou brýle náhradní, pokud je máte zapsány v ŘP. Např. Španělsko.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru