Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Praca nadcas v turnusovej prevadzke

Dobry den,

pracujem v nemenovanej prepravnej spolocnosti v turnusovej prevadzke.

Turnus je 49-dnovy a rozvrhnuty nerovnomerne, to znamena, ze niekedy pracujem 2 po sebe iduce dni, nasledne mam 1 den volna, inokedy zas 4 dni a 2 dni odpocinku, pripadne zriedkavo aj 3 dni odpocinku.

Trvanie jednej pracovnej zmeny je v priemere 9,5 hodiny, vzdy sa jedna o rovnaku trasu preto je smena vzdy identicka, zahrna taktiez prespatie v zahranici.

Aby som presiel k podstate mojej otazky, pri vykonavani zamestnavatelom nastaveneho turnusu nam vznikaju nedocasy, co sa zamestnavatel snazi riesit tym, ze ma nuti doberat smeny naviac vramci mojho volna. Nuti ma vyberat si smeny dopredu a zaväzne. Doposial som sa vzdy nahlasoval na smeny navyse z vlastnej iniciativy, no sucasne nastavenie sa mi nepozdava a ani mi nevyhovuje.

Pocas mesiaca mame stanoveny fond pracovneho casu na 177hodin / 31 dni, ten sa kvoli nepravidelnemu pracovnemu casu nie vzdy dodrzi, niekedy je hodin viac, inokedy menej, v konecnom dosledku by sa to malo za kvartal vyrovnat a nedocasy by nemali nastat. V priebehu kvartalu napriek tomu vznika urcity nedocas, ktory sa vyrovna tym, ze vezmem za dany kvartal jednu smenu naviac. V dalsom kvartali je nasledne opacny vyvoj a vznika nadcas aj bez dodatocnej smeny naviac.

Kvoli nedocasu v prvom spominanom kvartali preto zamestnavatel zaviedol povinnost nahlasit sa na smenu v dalsom mesiaci, nahlasit sa musim do dvoch dni odkedy mi pride tabulka s planovanim smien na dalsi mesiac, inak mi smenu vyberie zamestnavatel. Ak budem brat smeny tak ako to po novom zamestnavatel prikazuje, vychadza to na minimalne 40 hodin nadcasu za kvartal (vzhladom k tomu, ze vezmem smenu z nastupneho miesta do zahranicia (9,5h), kde smena konci, budem musiet zobrat aj dalsiu smenu naspat domov, co robi takmer 20 odpracovanych hodin za mesiac, teda asi aj 80 hodin za kvartal). Moze ma zamestnavatel nutit do tak velkeho nadcasu?

Chcem sa opytat ci je toto standardny postup pri turnusovej prevadzke, pripadne vas poprosit o odkazy na zakony, ktore sa tykaju turnusovej prevadzky alebo akukolvek inu pomoc. Castokrat sa stava, ze pride nariadenie, ktore nekoresponduje s pracovnym zakonnikom a preto chcem vediet ci je v tomto pripade vsetko vramci medzi zakonnika prace.

Okrem nedocasov je vsak toto rozhodnutie zamestnavatela aj snaha o zaplnenie smien na ktorych nema dostatok personalu (to samozrejme nepriznaju, ale vo firme je velky odliv a fluktuacia a preto to hraju na kartu "nedocasov").

Dakujem za kazdu odpoved a v pripade potreby mozem byt aj konkretnejsi ak som nieco opomenul.

Předmět Autor Datum
Neotravuj máš na nete platné zákony tej-ktorej krajiny pre príslušného zamestnávateľa: https://www.…
Nuda 05.09.2018 17:55
Nuda
Úplně mimo téma, ale nedá mi to... Napsat jako první slovo na PORADNĚ "neotravuj" je opravdu známkou…
Haboš 08.09.2018 18:48
Haboš
Admini ho tu záměrně vydržují. Debilové zvyšují sledovanost.
davidrome 08.09.2018 20:53
davidrome
Nedostane,poněvadž podle mne je to synek nějakého admina. Samozřejmě,že už dávno tu neměl co dělat.…
forestek 09.09.2018 09:33
forestek
A, schválne, neondej sa, neupejpej sa ukrytý v pozadí ukrytý za hrncom, uveď všeobecne pojem tých "i… poslední
Nuda 09.09.2018 15:24
Nuda

Úplně mimo téma, ale nedá mi to... Napsat jako první slovo na PORADNĚ "neotravuj" je opravdu známkou vysoké inteligence. Když k tomu připočtu to, že už ti tu bylo mockrát napsáno, že v jiných dotazech radíš totální hovadiny (zejména aplikace práva SK na problémy CZ), divím se, že jsi pořád ještě nedostal od adminů ban.

A, schválne, neondej sa, neupejpej sa ukrytý v pozadí ukrytý za hrncom, uveď všeobecne pojem tých "iných", kto predstavuje oných skutočných nepriateľov serveru Poradna.net či nepriateľov spoločnosti, ako takých.

Objektívne a dôverne sa priznám, mňa miliónkrát na entú v snahe záškodníka sľušnej, boľševikmi rokmi prevychovávanej spoločnosti sľušných občanov, mali v úmysle eliminovať servery, blokovať, ale konštatujem pri svojom skromnom vzdelaní ťažkého, manuálneho robotníka s krvavými mozoľmi na paprčiach, sa to dodnes nikomu nepodarilo.

PS: Karel je toho dôkazom - "tohodle vola vocať vyrazíme dveŕmi, a von je tady zpátky zase voknem".

Nu, neber to, ako výzvu nielen na poradna.net

Čistá erotika na staré kolená.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru