Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se vypořádat při rozchodu?

Mám vnučku která s přítelem před 10-ti roky koupily byt 1+3 za 1,250.000,-Kč v okresním městě. Oba se podílely na koupi následovně:
Vnučka...........částkou 430.000,-Kč v hotovosti - Přítel............částkou 125.000,-Kč v hotovosti
Podle smlouvy poskytla banka vnučce meziúvěr do výše 855.000,- Kč. Úvěr z důvodu mateřské dovolené splácí přítel. Vzhledem k ukončení družského vztahu přítelem, který již v tomto vztahu nechce a nehodlá pokračovat, mám následující dotaz:
V jakém poměru či procentech má přítel nárok na vyplacení z částky již umořeného úvěru, po převedení bytu do výlučného vlastnicví vnučky, s tím že zbytek dluhu bude za pomocí rodičů i sama umořovat?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vůbec nechápu smysl vašeho dotazu, když tu z vás nakonec vypadlo, že mají sepsanou dohodu o vypořádá…
Gloton 05.11.2018 19:07
Gloton
Po přečtení Dohody mi nebylo vše jasné položil jsem dotaz. Asi jste jej nečetl až do konce, uvádím z… nový
flodur 06.11.2018 09:52
flodur
Má nárok na přesně takový poměr, jaký je uvedený v dohodě. nový
Wikan 06.11.2018 10:10
Wikan
Sypu si popel na hlavu, úplně jsem přehlédla informaci, že úvěr splácí jen partner, a pak se divím,…
ivzez 06.11.2018 01:21
ivzez
Tak to zrovna v tomhle případě evidentně nebylo až tak důležité - víc mi vadilo, že se tady vaří z v… poslední
Kachlík 06.11.2018 12:45
Kachlík

Vůbec nechápu smysl vašeho dotazu, když tu z vás nakonec vypadlo, že mají sepsanou dohodu o vypořádání. Pak není o čem spekulovat, vypořádání proběhne podle té smlouvy.

Jak mohl ten muž podepsat pro něj tak nevýhodnou smlouvu, absolutně nechápu. To, že i když splácel úvěr on, se dohodli, že se to bude považovat za "společné" platby, bych ještě pochopil....žili spolu.....hospodařili spolu. Ale to, že jako vypořádání svého podílu dostane jen peněžní částku, kterou on za byt zaplatil (125kkč a polovinu splátek), je z jeho strany nepochopitelná chyba...to je tedy s prominutím pěknej vůl. Dobrovolně se tak ve vztahu k tomu bytu postavil do daleko nevýhodnější pozice, než kdyby uzavřeli manželství, v tom případě by měl totiž samozřejmě nárok na % podíl ze současné ceny bytu, která je podstatně vyšší, než jeho cena v době zakoupení před 10 lety. Počítám, že jediný, kdo se tehdy "u právníka poradil", byla vaše vnučka a ten "vůl" se nechal obalamutit.

Po přečtení Dohody mi nebylo vše jasné položil jsem dotaz. Asi jste jej nečetl až do konce, uvádím znovu položenou otázku: V jakém poměru či procentech má přítel nárok na vyplacení z částky již umořeného úvěru, po převedení bytu do výlučného vlastnicví vnučky, s tím že zbytek dluhu bude za pomocí rodičů i sama umořovat? Poněvadž se rozjela řada různých spekulaci a žádného zůčastněných nenapadlo, že taková společná koupě bývá ošetřena oboustranou DOHODOU, abych uvedl dohady zdejších účastníků na správnou míru, doplnil jsem postupně některé odst. v ní uvedené. Já v té oboustrané dohodě nevidím výhodnější pozici ani jednoho účastníka, oba mají stejné podmínky! Co se týče jejich manželství které neuzavřeli bylo jejich rozhodnutí, určitě si ušetřili nemalé peníze za svatbu následně za rozvod!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru