Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedna se o místo vyhrazene k parkovani nebo chodnik?

Dovolím si odpovědět na dotaz.
Ulice Oblouková v Radonicích leží na pozemcích č. 200/1 a 201/1, které jsou vedeny jako ostatní plocha. Předpokládám, že takto byla ulice i zkolaudována. na začátku ulice je osazena dopravní značka č. IZ 5a "Obytná zóna" a dopravní značka č. IP 4b "Jednosměrný provoz". Při vyústění ulice směrem k k ulici Na Skále je umístěna dopravní značka č. IZ 5b "Konec obytné zóny" a na protější straně od ulice Na Skále dopravní značka č. B2 "Zákaz vjezdu všech vozidel". Z tohoto vyplývá, že v celé ulici Oblouková platí pravidla provozu pro "Obytnou zónu".
Provoz v obytné, pěší a cyklistické zóně se řídí § 39, zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu).
V odst. 3, § 39 je uvedeno - citace: " V obytné a pěší zóně smějí chodci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce, přičemž se na ně nevztahuje § 53 (pozn. "Zvláštní ustanovení pro chůzi, jízdu nemotorových vozidel, ...). Hry dětí na pozemní komunikaci jsou dovoleny jen v obytné zóně." - konec citace.
V odst. 5 § 39 je uvedeno - citace: "V obytné a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km.h-1. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí zastavit vozidlo. Stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště." konec citace.
Podle vyhlášky č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, se parkoviště označuje dopravní značkou č. IP 11a "Parkoviště" popř.dopravními značkami č. IP 11b až IP 13e, anebo vodorovnými dopravními značkami. Dle věty druhé, § 64, zákona č. 361//2000 Sb., která zní: "Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny barvou nebo jiným srozumitelným způsobem.

Technické podmínky, schválené Ministerstvem dopravy "TP 103 Navrhování obytných a pěších zón" potvrzují prověřenou praxi z mnoha realizací, kdy parkovací stání je vyznačeno odlišnou strukturou nebo barvou povrchu. Vedle parkovacího stání je nutné zachovat volný průjezd šířky nejméně 3,00 m.
Poznámka: Obecná právní úprava (zákon č. 361/2000 Sb., § 25, odst. 3) stanoví povinnost ponechat při stání volný jízdní pruh o šířce 3,00 m pro každý směr jízdy. Označení parkoviště v obytné zóně je ve smyslu zákona č. 361/2000 Sb. místní úpravou provozu nadřazenou obecné úpravě. Ponechání volného jízdního pruhu o šířce nejméně 3,00 m není z tohoto hlediska v rozporu s právní úpravou.
Z výše uvedeného se lze oprávněně domnívat, že červená plocha vyznačená v ulici Oblouková v Radonicích je zřejmě podle TP 103 plochou pro parkovací stání.
S pozdravem

Odbor dopravy a životního prostředí

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny