Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prohlášení poplatníka daně z přijmu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... U mého zaměstnavatele jsem nepodepsala Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a on si ružovku podepsal nejspíš sám bez mého souhlasu. Já si nepřeji aby si uplatňoval slevu... Jak se můžu bránit nebo jak ten podpis mužu zrušit? Děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud to opravdu podepsal zaměstnavatel (a proti vůli poplatníka, který jediný má právo o slevy na d… poslední
L-Core 14.03.2019 07:03
L-Core

Pokud to opravdu podepsal zaměstnavatel (a proti vůli poplatníka, který jediný má právo o slevy na dani žádat), v prvé řadě bych to řešil s ním (mzdovkou). Nebyla-li by okamžitá odezva a vysvětlení, následovala by návštěva FÚ, oddělení daně ze závislé činnosti. Počítal bych i s tím, že u zaměstnavatele možná budu muset skončit.

Úmyslné neuplatňování si slevy je jednou z možností, jak z hloupého zaměstnavatele (kterého zajímá čistá mzda) vytáhnout více peněz. Nepodepsání prohlášení ale může být naprosto legitimní a povinné, pokud je už poplatník podepsal (na stejné měsíce) jinde, třeba má souběžné pracovní poměry. Já osobně, pokud bych měl nějaké zaměstnání, bych Prohlášení možná také nepodepsal. Respektive v bance ano, u soukromníka (viz běžný pokyn účetnímu: "udělej výplaty tak, aby měli tihle pracovníci tolik a tolik čistého") ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru