Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdravotní pojištění

Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Máti již je několik let bez práce a byla vedena na Úřadu práce. V únoru se měla dostavit na nějakou jejich schůzku, ale jelikož se nedostavila, tak ji vyhodili z evidence. To znamená že ji asi přestali platit zdravotní pojištění. V březnu začala doma marodit, samozřejmě bez žádné kontroly lékařem atd. no a před týdnem to vyvrcholilo tím, že ji odvezla rychlá do nemocnice, kde je hospitalizovaná. Jestli tomu tedy rozumím, tak nemá zaplacené zdravotní pojištění za březen a duben a je v nemocnici. Co nám hrozí? Jak máme postupovat abychom alespoň ty dva měsíce mohli za ni zaplatit?

Předmět Autor Datum
Kontaktovat zdravotní pojišťovnu.
Wikan 09.04.2019 19:47
Wikan
To samozřejmě uděláme, ale můžeme vůbec za ni tyhle záležitosti řešit? nový
jindraaaaa 09.04.2019 20:27
jindraaaaa
Ale to není za ni. Oni by měli sdělit, jak je velký dluh a kam ho uhradit. Je to jejich práce. nový
Wikan 09.04.2019 20:31
Wikan
Měli by vám sdělit výši dluhu a nějaké údaje,jak to zaplatit.Kdo peníze pošle na daný účet a se sprá… nový
Karel04 10.04.2019 09:22
Karel04
Nebo složit peníze na pokladně přímo na pobočce. nový
Prasak 10.04.2019 12:09
Prasak
Zdravotní pojištění má každý ze zákona. Je to nejoblíbenější pojistný produkt hned po povinném ručen… nový
ml1 11.04.2019 13:33
ml1
Zdravotní pojištění OBZP letos činí 1.803 Kč měsíčně. poslední
ivzez 20.04.2019 22:27
ivzez

Zdravotní pojištění má každý ze zákona. Je to nejoblíbenější pojistný produkt hned po povinném ručení(*). Takže nepojištěná rozhodně neni. Pojišťovna s upomínkou nějakou dobu čeká, aby z toho vytřískala něco i na penále (a taky proto, že se k ní ty zprávy mohou dostávat později nebo se někde zaseknou).
Je dobré zajít na pojišťovnu, u které je pojištěná, a tam se přihlásit jako osoba bez zdanitelných příjmů. To ale musí udělat ona osobně (možná by stačila plná moc). A je potřeba platit pojištění jako z minimální mzdy (před 15 lety to bývalo to kolem 2 tisíc, ale to už bude víc). Jinak penále jsou obvykle ochotni odpustit. To penále bývalo 0.5% nevim za jakou dobu (asi denně) a když za rok nepřekročilo stovku, tak se neplatilo. Za měsíc to stovku neudělalo.

(*) Ne nezbláznil jsem se, to jen v nějaké reklamě na životní pojištění psali, jak je hrozné, že si češi daleko víc váží najetku než zdraví, protože nejoblíbenějším pojistným produktem je povinné ručení se skoro padesátiprocentním podílem (nebo tak nějak), zatímco životní pojištění má jen třicet procent lidí (zapomněli přitom na zdravtní pojištění, které mají všichni, i ti, co nemají auto a pak že si nevážíme zdraví jako majetku...).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru