Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kupa casti pozemku - darovacia zmluva ?

Zdravím,

Mám záujem o kúpu záhradky. Tá je v záhradkárskom zväze. Tá je registrovaná na parcele typu C, bez LV. Súčasný majiteľ má ale okrme záhrady aj podiel v pozemku pod ňou , v parcele registra E. Má 1/5. Ďalších spoluvlastníkov je 19. So záhradkou, ktorú by mi odstúpil, by som rád kúpil aj práve tento podiel.
Viem, že ostatní spoluvlastníci majú predkúpne právo, ale dozvedel som sa, že by to šlo obísť darovacou zmluvou. Nechce sa mi vôbec pre pár eur oslovovať podiely, ktoré sú napríklad 1/250 a podobne. Celý ten pozemok nemá nejak veľkú hodnotu a chcem to vyriešiť čo najjednoduchšie.
Je to tak ? Aký je potom postup ?
Zájdem za notárom a bude ochotný mi to vybaviť tak, že by papierovo bola darovacia zmluvu, ale paniaze by som založil k nemu a po zápise do katastra by ich uvoľnil predávajúcemu ?
Alebo cez notára proste riešiť len darovaciu zmluvu a o peniazoch sa nezmieniť a vybaviť si to na ruku ? Alebo to spraviť cez k-p zmluvu, normálne si to vyplatiť a ak prejde premlčacia doba 3r, tak už to bude nenapadnuteľné ? Ja tam chcem len zasadiť stromčeky, tam sa nikto o to biť nebude.

Čo vlastne potrebuje kataster, aby vykonal zmeny v LV ? Predpokladám, že práve darovaciu, alebo kúpno-predajnú zmluvu, pravda ? Tá ale musí byť overená notárom, áno ?

Vďaka za nápady,

Maťo

Předmět Autor Datum
A este mam doplnujucu podotazku. Jedna sa o to, ze na jednom liste vlastnictva su 3 parcely. Na vset… poslední
Matfej 05.05.2019 00:50
Matfej

A este mam doplnujucu podotazku. Jedna sa o to, ze na jednom liste vlastnictva su 3 parcely. Na vsetkych su rovnaki spoluvlastnici, 20ti. Bude mozne kupit len jeden podiel v jednej parcele? Alebo musim kupit jeden podiel z celeho listu vlastnictva, teda aj v tych dalsich 2 parcelach. Vdaka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru