Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sused parkuje dva autobusy na svojom pozemku pri dome.

Dobry den,
chcem sa spytat aky je zakonny postup v pripade, ak na nasej ulici (klasicke rodinne domy) mame suseda, ktory parkuje a prevadzkuje (myslim tym opravy, a vyjazdy a prijazdy) dva dialkove autobusy. Ktore, predpokladam ze nie len mne, svojim hlukom nevyslovne prekazaju. Hocikedy ci je nedela alebo pracovny den bezia motory autobusov a ich hluk nevyslovne obtazuje okolie az tak, ze je nemozne si vonku uzivat vlastny majetok, zahradu a oddychovat. Viem od blizsie byvajucich susedov, ze sa doslova prestahovali vo vlastnom dome tak, aby boli od zdroja hluku dalej. Ini vravia, ze rezignovali v ramci susedskych vztahov. Samozrejme ako kazdy rodinny dom je zdrojom isteho hluku , alebo istej miery hluku, ci uz kosackou, alebo roznymi inymi pristrojmi. Ale myslim si, ze prevadzka autobusov na dvore rodinneho domu je uz cez ciaru. Aky by mal byt pravny postup, aby sme jeho konanie obmedzili ak uz nie nechali zakazat a aby svoju prevadzku autobusov presunul do nejakej priemyselnej oblasti na to urcenej.

Dakujem za odpoved.

Předmět Autor Datum
Myslíte moderní nastartovaný autobus na volnoběh ? Jako Váš soused hned za plotem? nový
Otazník. 28.06.2019 18:40
Otazník.
Pokud má jako podnikání autodopravu, tak bych si zjistil zda místo podnikání je v místě jeho bydlišt… nový
nerady 28.06.2019 21:35
nerady
Arthos, myslim tym opravy, a vyjazdy a prijazdy přijet a odjet s autobusem klidně může, na to nenajd… poslední
milan.cukrar 01.07.2019 09:37
milan.cukrar

Pokud má jako podnikání autodopravu, tak bych si zjistil zda místo podnikání je v místě jeho bydliště. Pokud není místo bydliště určené územním plánem k podnikání,tak tuto záležitost řešit s příslušným živnostenským úřadem. Pokud má místo podnikání jinde zase řešit s živnostenským úřadem. Pokud je místo podnikání v místě bydliště a je to v souladu s územním plánem lze to řešit s místním obecním úřadem na základě provozu vozidel, kdy se nesmí obtěžovat okolí hlukem a znečišťováním ovzduší bez důvodu.

Arthos,
myslim tym opravy, a vyjazdy a prijazdy
přijet a odjet s autobusem klidně může, na to nenajdete nic závadného.

Nový autobus a velký hluk? Ta asi přeháníte, ale vše je o měření hluku, který určitě nepřekročí. Tak jako si lidé parkujíi u domu svoje vozidlo, proč by on nemohl parkovat svoje vozidlo. Pokud tím dodrží zákon 361/2000, není problém.

Zmiňujete i "kosackou" ta určitě dává větší hluk.
Osobně se domnívám, že s tím nic nenaděláte.
Nechte si za svoje peníze změřit hluk, pokud přesahuje hranici, můžete se bránit. Pokud parkuje v rozporu se zákonem, taky se baraňte. Ale Vaše doměnka: "Ale myslim si, ze prevadzka autobusov na dvore rodinneho domu je uz cez ciaru" , je mylná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru