Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem poštovní poukázka na účet - kontrolují se údaje odesilatele?

Víte někde, jak na české poště probíhá "vklad" peněz na účet přes poštovní poukázka A 114 , tedy jen, jestli se kontroluje identita odesilatele (levá část složenky).
- když tam jako odesilatele (kontrolní útržek) napíšu stejnou osobu jako příjemce
- když tam jako odesilatele napíšu někoho třetího

A další věc, prý česká pošta má mít nějakou novinku něco jako vkladomaty, (což se mi nechce věřit vzhledem k tomu, jak česká pošta zkostnatělaá je) ,jak to má fungovat? Na principu vkladomatu bankovních nebo analgoie poukazky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Identita se nekontroluje. Vklad je možný na účet skupiny ČSOB - díky tomu, že pod ně patří i Poštovn…
Wikan 16.09.2019 17:08
Wikan
Od nějaké částky ale i při platbě složenkou chtějí na poště občanku. Kdysi dávno jsem tak platil daň…
L-Core 16.09.2019 17:52
L-Core
Hranice je 1000€, ale pokud je člověk podezřelý, můžou to chtít i při menších částkách. Podle mě je… nový
ml1 17.09.2019 12:41
ml1
Reagoval jsem na >Wikan Vklad je možný na účet skupiny ČSOB - díky tomu, že pod ně patří i Poštovní… nový
refals 17.09.2019 07:29
refals
Poukázkou to samozřejmě jde poslat kamkoliv, ale na to ses přece neptal. Ptal ses na vklad. Při posí… nový
Wikan 17.09.2019 07:48
Wikan
Tak to jsem špatně pochopil. Znamená to, že píšeš, že na poště lze provést přímo vklad na účet ČSOB… nový
refals 17.09.2019 09:27
refals
Totožnost se nekontroluje. Pokud u větších částech chtějí občanku, tak to není na kontrolu odesílate… nový
Wikan 17.09.2019 09:38
Wikan
To je manžel, otec, syn... Toho bych se vůbec nebál, v řadě rodin jsou účty vedené na otce a vyřizuj… nový
ml1 17.09.2019 12:43
ml1
Jestli myslíš poštomaty,tak ty byly jen v Praze a nevím jestli to dál funguje.Ale v podstatě je to s… nový
Karel04 16.09.2019 21:58
Karel04
ad. adresát=odesílatel Proč byste si nemohl poslat peníze sám sobě. Jenom bude možná poště divné, pr… poslední
ml1 17.09.2019 12:51
ml1

Od nějaké částky ale i při platbě složenkou chtějí na poště občanku. Kdysi dávno jsem tak platil daň (na účet u ČNB, tedy 0710) a musel jsem pro občanku letět domů, chtěli vědět, kdo to platí, že jestli prý neperu špinavé peníze, nesnažím se někoho podplatit či co…

Šlo o desítky tisíc, u malých částek to nekontrolují. Hranici netuším, dávno složenkami neplatím.

Hranice je 1000€, ale pokud je člověk podezřelý, můžou to chtít i při menších částkách.
Podle mě je představa praní peněz po částkách srovnatelných s měsíční výplatou směšná a měla by se ta hranice už dávno devalvovat. Stejný pocit mám v tažení proti bankovkám 500€ a 200€ i když pro naprostou většinu použití končí rozumný nominál na 100€ (tak jako v korunách na 2000 Kč). Ale tak jako jsem třeba při nákupu kola si řekl v bance o pětitisícovky (představa že přes 10 tisíc vysázím v tisícovkách co mi dá bankomat mě nenaplňovala představou toho, co chci absolvovat a karty obchod nebral, jinak to neřešim), tak stejně takový význam můžou mít vyšší eurobankovky.

Nezažil jsem, že by na poště něco kontrolovali, posílal jsem i několik složenek s vymyšlenými údaji (asitak dvě) a nic se nedělo, kromě toho že by asi neměli kam ty peníze vrátit pokud bych to blbě vyplnil. Byl to nějaký kredit a neměl jsem sebemenší náladu své pravé údaje prozrazovat.

Reagoval jsem na
>Wikan

Vklad je možný na účet skupiny ČSOB - díky tomu, že pod ně patří i Poštovní spořitelna. Ale to není žádná novinka.

Myslel jsem, že poslat peníze poukázkou (na poště přes 114 poukázki) jde na na účty u všech (téměř > 90%)českých bank... Jak jinak by se platily složenky, kalouskovy výhružné složenky, pojištění, všechno co jde na účet. Napríklad minimálně equa bank

Pokud otevřu první otázku ještě:
A rovnou zde je vidět levá strana lístku. (na tom vzoru equea bak). Tzn když tam bude napsan Pan novák na obou částech a peníze na přepážku přijde žena, zda to vzbudí pozddvižení (když si odmyslíme transgender). Sice některé odpovědi byli, ve stylu že do malách částek to nekontrolují, ale nevím zda z lenosti nebo prostě že to ani formálně není nutné. Zatímco když poukázka je na nováka z Brna a na Litoměřickou poštu přijde podat poukázku žena. Tak i kdyby to bylo z lenosti, rozpoznají to hned ( i když včera jsem šel po magistrále a předemnou šla hubená žena v dzínách, ale po odbočení na přechod jsem zjistil, že je to muž - zrak mam v poradku, dekuji za optání)

Poukázkou to samozřejmě jde poslat kamkoliv, ale na to ses přece neptal. Ptal ses na vklad.
Při posílání peněz není odesílatel podstatný. I kdyby u větších částek chtěli občanku, pořád se údaje na ní nemusí shodovat s odesílatelem. Poslat peníze za někoho jiného není zakázané.
Z poštovních podmínek:

Podnik nezkoumá totožnost ani způsobilost fyzické osoby, která o poskytnutí poštovní služby žádá.

Tak to jsem špatně pochopil. Znamená to, že píšeš, že na poště lze provést přímo vklad na účet ČSOB (a také P.Š.). tedy bez použití poukázky a platby asi 40Kč.

2) samozřejmě že, se údaje na poštovní poukázce nemusí shodovat (odesilatel posílá někomu jinému). Ale mě zajímalo, jestli když tam uveden příjemce stejný jako odesilatel nebo údaj odesilatele na levém útržku je muž, zatímco na poštu přijde podat poukázku žena (je zjevné, že je to někdo jiný), jestli je to problém.
Tzn někdo tady psal, že se totožnost nekontroluje, někdo psal do malých částek ne, tak jestli je to jen rutinní kontrola, nebo je to formálně dané (a potom ten příklad, kdy je zjevné, že údaj odesilatele a fyzická osoba na poště se neshodují, když je to např žena a muž jestli i přesto kontrolu nebudou dělat, i když je to malá částka)

ad. adresát=odesílatel
Proč byste si nemohl poslat peníze sám sobě. Jenom bude možná poště divné, proč s tím nejdete do své banky (pokud si toho všimne), ale tak pošta je na každém rohu a řada bank má poboček pětapůl, takže ani tohle nebude divné a navíc z toho mají poplatek. V tom bych vůbec problém neviděl, jen to asi budete mít dražší než ve své bance (předpokládám, že když už i spořitelna zrušila poplatek za vklad na vlastní účet, že to už nechce žádná banka) a bude to trvat déle.

Pokud si vzpomínám, tak poslat si peníze sám sobě (a to i složenkou typu C) byla jedna z doporučených cest jak přenést větší obnos peněžní reformou v roce 1993 pro lidi, co nemají účet.

Nějaké automaty jsem viděl v Jindřišské (hlavní pošta v praze), ale kdykoliv jsem je chtěl vyzkoušet, byly stejně jako automat na známky mimo provoz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru