Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem co znamená "zkrácené" "přípravné" řízení

Co znamená pojem `zkrácené` a `přípravné` řízení? Například když se v novinách píše, že případ (krádeže třeba) bude projednán ve "zkráceném přípravném řízení"? Pozor na uvozovky. Je tedy právnický termín "zkrácené přípravné" dohromady, nebo každé přídavné jméno má svůj odborný smysl ?

Existuje nezkrácené řízení? Jak se liší? Obnáší to procedury navíc? Něco je tam tedy zkráceno. co?
A když se píše o přípravné řízení, to je co? Vypadá to, jako kdyby potom existovalo něco dalšího něco jako "plné řízení" ('po přípravě').

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trestní řízení je rozděleno na několik postupných fází: prověřování, vyšetřování, obžaloba, hlavní l… nový
osobne 09.11.2019 12:45
osobne
Jen doplním, že díky tomu že neproběhne klasické Hlavní líčení, nemusí se platit soudní poplatek...c… poslední
Schizo 19.11.2019 13:02
Schizo

Trestní řízení je rozděleno na několik postupných fází: prověřování, vyšetřování, obžaloba, hlavní líčení. Vše co je před hlavním líčením je přípravné řízení. Zkráceným přípravným řízením se fáze vyšetřování úplně přeskočí, místo aby policejní orgán pachatele obvinil (sdělil mu obvinění), tak mu pouze sdělí podezření, státní zástupce místo aby podal obžalobu soudu, tak podá soudu pouze návrh na potrestání, soud místo aby nařídil hlavní líčení a vydal rozsudek, tak pouze napíše trestní příkaz a pošle ho poštou podezřelému. Pokud podezřelý poštu s trestním příkazem převezme a do tří dnů nepodá odpor proti trestnímu příkazu, tak je z něj odsouzený. Čili hlavní líčení vůbec neproběhne a některá stadia přípravného řízení se obejdou, to je to zkrácené přípravné řízení. Tresty bývají tak nízké, že 99,99 % podezřelých odpor nepodá, výhodou pro pachatele také je, že ve zkráceném přípravném řízení nelze uložit rovnou nepodmíněný trest odnětí svobody.

A ten článek v předchozím postu není zcela aktuální, už neplatí lhůta 2 týdny od trestního oznámení (to bylo původně), nyní už několik let platí lhůta 2 týdny od sdělení podezření.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru