Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prokázání škody

Dobrý den,
Na parkovišti před obchodním domem mi bohužel sjel košík na cizí auto. Pán samozřejmě naštvaný hned si foti mojí spz. Po výzvě ať mi tedy ukáže škodu na autě, ať přivolame policii. Odchází nakupovat, že na to teď nemá čas. Samozřejmě žádná viditelná škoda na autě nebyla. Moje otázka tedy zni jestli mi může byt škoda prokázána i zpětně? Asi banální otázka, ale je mi čerstvě 18let. Děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bez policajtů (nebo toho, že mu dobrovolně něco zaplatíte) může vymáhat akorát kulový. Měl si vyfoti… nový
ml1 17.12.2019 15:20
ml1
Ale může, záleží zda ustojí důkazní břemeno. Pokud má svědka, tak ustojí. Policie takové nechtěné po… poslední
osobne 21.12.2019 13:26
osobne

Bez policajtů (nebo toho, že mu dobrovolně něco zaplatíte) může vymáhat akorát kulový. Měl si vyfotit spíš SPZ nákupního vozíku, SPZ auta je v tomto případě na nic (to přece nebylo účastníkem kolize), tohle by z povinného ručení určitě nešlo, pokud teda nemaji povinné ručení ty nákupní vozíky a myslím že i kdyby měli, tohle žádná pojišťovna neproplatí. (Navíc aut a spz si můžu vyfotit kolik jen budu chtít, taková fotka nic nedokazuje.)
Asi bych si nafotil tu údajnou škodu, aby pán potom někde nenabral zeď a netvrdil, že to bylo od toho, i když i tak by měl mizivou šanci.
Docela by mě zajímalo, o co mu šlo. Zpětně to samozřejmě zkoušet může, ale obávám se, že šance je mizivá, a policie takové banality stejně ani neřeší, pro ně je snažší obejít zákazy parkování a čas od času se někde postavit s dalekohledem nebo radarem a maji potřebné bodíky s menší námahou.

Ale může, záleží zda ustojí důkazní břemeno. Pokud má svědka, tak ustojí. Policie takové nechtěné poškození majetku samozřejmě nijak neřeší, není to přestupek ani trestný čin, poškozený to musí řešit žalobou u soudu a žalobce samozřejmě nese důkazní břemeno, on soudu prokazuje, co se stalo, kdo to způsobil a jaká je výše škody. Tak prostě soudu řekne, že řidič vedle parkujícího vozidla mu poškodil nákupním vozíkem vozidlo, prokáže to fotografií jeho vozidla s SPZ, svědectvím manželky nebo jiného spolujezdce a fakturou ze servisu za opravené vozidlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru