Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problematika ve vymáhání uznání dluhu na nájemném

Příklad že by jste pronajímali byt a nájemce vám podepsal případné jeho uznání dluhu na nájemném, bud při jeho vystěhování nebo v průběhu nájmu je to jedno. V dohodě o uznání dluhu lze podle zákona moci uvést úroky nebo pokuty z prodlení za neplacení podle sepsané dohody, v nájemní smlouvě samotné to už nejde. Promlčecí lhuta je pry automaticky zakonem stanovena u dohody o uznání dluhu na 10let.

Existují pripady? - kdy v tomto pripade pronajimatel vyčkává až díky urokum/pokutam z prodleni v písemném uznání dluh naroste a až pak se rozhodne dluh vymáhat, lepe receno že i kdyz bývalý nájemce nebude podle sjednaného písemného uznání dluh platit tak jak je v uznání dluhu sjednáno a podepsáno, pronajímatel schválně vyčká až díky urokum/pokutam z prodleni se dluh vyšplhá na např. na trojnásobej původního dluhu a až poté začne dluh vymáhat?
Lze díky uznání dluhu dluh začít vymahat opoždeně do 10let kdy se za chce? Říkám si že se může začít vymáhat dluh až klidně měsíc před skončením promlčecího 10tého roku kdy dluh už bude maximalně možně z pokutován a díky tomu moct až poté začit vymáhát soudně dluh ktery kvuli urokam je rapidně behem tech deseti let vetsi?

Nebo je dáno zákonem do kdy a jak dlouho lze neplacený dluh úrokovat za neplacení? Že je určitá hranice do kdy jakýkoliv dluh platně zákoně úročit než se dá k soudu? Nebo spíše zde platí že lze urokovat uznaný dluh klidně 10let do té doby než se bude blížit konec 10tileté promlčecí lhůty? a až před koncem promlčecí lhůty za celou dobu pokutovaný dluh začit vymáhat? Jakoby si počkat aby to narostlo co nejvíc a káplo z toho pak co nejvíce?

Tak nějak beru promlčecí lhůtu jako období v jakém lze začít vymáhat soudně peníze, neberu to tak že konec uplynutí promlčecí lhůty znamená třeba konec již už rozjetého soudního vymáhání které započlo ještě před skončením promlčecí lhůty ale ještě není případ ukončen.

určitě díky za vaše rady nebo za snahu mi odpovědět

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru