Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Promlčecí doba

Když je v nájemní smlouvě sepsáno promlčecí doba 6 let,

a při ukončení nájmu byla sepsána dohoda o uznání celkového dluhu na nájemném kde se o promlčecí době nic nepíše jen jsou sepsány datumy do kdy dluh zaplatit a jaké uroky z prodlení nastanou po uplynutí sjednaneho data splacení

Jaké promlčecí lhůty zde platí? Dočetl jsem se že nově je zákonem každé uznání dluhu promlčeno až po 10letech. V nájemní smlouvě je sepsáno ze se prodluzuje ze 3 na 6 let promlčeci lhuta. No oficiálně je uznání dluhu zákonem promlčeno až po 10letech.

V jakém případě platí v najemni smlouve sepsaná promlčecí lhuta? Jen do te doby nez by byla podepsána dohoda o uznání dluhu?

V jakých všech případech platí nebo neplatí zákonem daná 10letá promlčecí lhuta u dohody o uznání dluhu? Pokud se uznání podepíše je nějak spojeno spjato stím co se uvádí i ve smlouvě?

Nebo lze sepsat podmínky úročení,splacení,sankce atd. v uznání o dluhu zcela jiné nez sou sepsany v samotné nájemní smlouve? Teda ta promlčecí lhuta mi prijde jako vyjimka, tam kdyz uznani podepisete nahrazuje 10letá lhuta tu 6tiletou asi automaticky aniž by byla v dohode o uznání dluhu někde jakkoliv zmíněná.
Jediné co mě napadlo že pokud by pronajimatel mel i od dluznika dohodu o uznani dluhu a tam dohodnuty vsechny podrobnosti, tak si muze vybrat, i kdyz hloupě ale může, a to tak že bud bude vymáhat dluh na nájemnem podle nájemní smlouvy bez uznání a podle sepsaných dohodnutých podmínek ve smlouvě - v tomhle pripade si myslim ze by musel dolozit daleko vice podkladu a dukazu do soudniho řízení a prokazovat více skutečností ze najemce neplatil. Za to na druhé straně jednodusi vec je mit podepsaný uznání o dluhu a žádné prokazování jestli je něco pravda či není už moc není potřeba dokládat protože díky uznání se dluznik k dluhu podpisem priznal a zavázal ho podle dohody zaplatit.

Nebo to může být tak, že i když zákonem je dáno že dluznikem podepsané uznání dluhu je promlčeno ofiko po 10letech, pořád platí to co je dohodnuto ve smlouvě, a to promlčecí lhůta 6let?

Předmět Autor Datum
Jedine uznaný dlh súdnym, právoplatným a vykonateľným rozhodnutím, platí po dobu desiatich rokov. Vl… poslední
Nuda 28.01.2020 10:19
Nuda

Jedine uznaný dlh súdnym, právoplatným a vykonateľným rozhodnutím, platí po dobu desiatich rokov. Vlastne samotný rozsudok v zmysle občianskeho práva je vykonateľný od vyznačenia jeho právoplatnosti iba do lehoty 10-tich rokov.

Podľa Obč.zákonníka je premlčacia doba dvojročná a v prípade Obch.zákonníka trojročná (podobné budú lehoty aj v ČR) bez rozdielu na dodatky a písomné doplnenia v zmluve. Vždy platí nad "cancami" spísané v zmluve procesne nadradený zákon ak sú lehoty taxatívne v tomto zákone uvedené. Ak by lehoty neboli v zákone dané, potom až platí písomná zmluva s dohodnutými lehotami účastníkmi zmluvných strán.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru