Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna způsobu využití jednotky

Provádíme změnu jednotky, kterou máme aktuálně vedenou jako "jiný nebytový prostor", na byt. Vše již máme schváleno od magistrátu, hygieny, hasičů, stavebního úřadu a dávali jsme tedy žádost už jen na katastr. Mysleli jsme si, že vzhledem k tomu, že se jedná čistě o změnu zápisu v katastru u způsobu využití, nebude třeba souhlasu ostatních majitelů jednotek - nic jiného se nemění, plocha zůstává, již neprovádíme stavební úpravy, neměníme plochu bytu, atp.

Z katastru však máme žádost zamítnutou s tím, že chybí následující dokumenty:

Nebyly doloženy všechny dokumenty potřebné k zápisu změny způsobu využití jednotky.

Změněné údaje v prohlášení vlastníka týkajících se změny způsobu využití jednotek se zapíší do katastru a nemovitostí způsobem zápisu jiných údajů na základě dohody dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností, která je v písemné formě odsouhlasena vlastníky jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení (§ 1169 občanského zákoníku).

Vedle uvedené dohody musí být k návrhu na zápis změny přiloženo i usnesení shromáždění vlastníků jednotek o schválení změny podle § 1208 písm. f) občanského zákoníku.

Prosím, co konkrétně by měla obsahovat dohoda vlastníků jednotek? Stačí pouze jednoduchá formulace změny způsobu využití jednotky a podpisy vlastníků, popř. existuje na to nějaký vzor či pokyny, co by měla obsahovat? Stejně tak usnesení shromáždění vlastníků - to připravuje předseda svj?

Předem díky za rady.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny