Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna příjmení dítěte

Jak je to se změnou přijmení dítěte?Dítě existuje,má jisté přijmení.Rodiče změní příjmení(v tomto případě si myslím,že matka si našla nového chlapa,vdala se,získala nové příjmení po něm).Přímětí dítěte se mění,je to dle vůle nebo je to nějak upravené?

Předmět Autor Datum
Svévolně ho děcku sama matka nemůže, protože to dítě má (obvykle) otce a musel by s tím souhlasit i…
Prasak 13.06.2020 12:58
Prasak
No já předpokládám,že souhlasili by všichni,tímto směrem dotaz nesměroval(v souhlasech by zádrhel ne…
Kampus 13.06.2020 14:46
Kampus
Jen tak to nejde. Musíš dát žádost na matriku, zaplatit příslušný poplatek a nyní to nejdůležitější…
nerady 13.06.2020 18:34
nerady
OT: když se dceři narodil (v USA) první syn, získal docela pikantní "dočasný nemocniční rodný list",… poslední
L-Core 13.06.2020 21:28
L-Core

No já předpokládám,že souhlasili by všichni,tímto směrem dotaz nesměroval(v souhlasech by zádrhel nebyl).Myslel jsem to tak,že zda to vůbec možné je (a pokud ano,lze na libovolné příjmení nesouvisející a nebo na příjmení podle aktuálního přijmení manželů/partnerů/jednoho znich,opět za předpokladu,že by souhlasili)Je k tomu potřeba nějak souhlas dítěte(případě záleží to ně věku)

Tak mě k tomu napadá,je možné si změnit přijmení jen tak?

Jen tak to nejde. Musíš dát žádost na matriku, zaplatit příslušný poplatek a nyní to nejdůležitější musíš to logicky zdůvodnit (hanlivé příjmení, příjmení budící posměch, sjednocení příjmení v rodině, osvojení dítěte atd.). Na základě této žádosti je to buď povoleno či zamítnuto. Pokud je to odsouhlaseno u dospělé osoby, tak nastává další kolečko běhání po úřadech: všechny pojišťovny, řidičák, katastr pokud vlastníš nemovitost atd.

OT: když se dceři narodil (v USA) první syn, získal docela pikantní "dočasný nemocniční rodný list", či jak to nazvat. Příjmení se automaticky bere podle matky, takže tam měl něco jako "Ian Kolibrikova" (smyšleno :-)). Během pár dní se to ale upravilo, všude už má mužské příjmení (pochopitelně bez háčků a čárek).

Netuším, jak by to probíhalo, kdyby pro jejich děti chtěli získat i české občanství (mají je oba rodiče), jestli by museli žádat o dopsání háčků a čárek příjmení, nebo by se to uskutečnilo nějak automaticky (Kolibrik vs. Kolibřík).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru