Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zpětné vymáhání přeplatku na nájmu

Hezký den, mám dotaz ohledně vymáhání přeplatku nájmu od pronajímatele. Potřebovala jsem se rychle vystěhovat z pronajatého bytu. Informovala jsem o tom majitele na začátku měsíce a nebyl problém. Domluvili jsme se, že byt předám ke konci měsíce a smlouvu ukončíme dohodou obou stran, jak je uvedeno v možnostech v podnájemní smlouvě (jiná možnost v té smlouvě je s výpovědní dobu 2 měsíce, ale tato nic takového nepopisuje) . V té době jsem bohužel zapomněla zrušit trvalý příkaz pro úhradu nájmu jeho bytu a odeslala mu peníze pro další měsíc, kdy už jsem byt obývat neměla. Naivně jsem si myslela, že mi peníze po skončení nájmu vrátí. Předání proběhlo skrze jeho maminku, která byla od začátku nájmu pověřena řešit se mnou všechny záležitosti ohledně bytu. Podepsala jsem předávací protokol, ve kterém byly zaznamenány pouze stavy všech měřičů, údaje účastníků smlouvy a jakou formou byla smlouva ukončena. Vratnou kauci, kterou jsem po domluvě a písemném zápisu uhradila na začátku nájmu jeho mamince, jsem dostala zpět, ale zmíněný přeplatek mi samotný majitel odmítá vrátit. Začal se ohánět podmínkami ukončení smlouvy, kde je prý 2 měsíční výpovědní lhůta, jenže ta se nevztahuje na ukončení dohodou. Poté se mě snažil přesvědčit, že jsem byt nepředala ve stejném stavu a jako důvody uvedl věci opotřebené běžným používáním a škodu, kterou na jeho bytě způsobil soused, ale majitel si ji nebyl ochoten vyřešit osobně sám, jelikož soused se mnou nespolupracoval jak bylo potřeba. Podotýkám, že se nejedná o kauci a nikde nebyly sepsány případné škody, se kterými stejně nesouhlasím jako důvod k jeho jednání. Do toho si nejsem jistá, jestli může být podnájemní smlouva (nikoliv nájemní) sepsána s majitelem bytu a případně jaký má takto chybně sepsaná smlouva vliv na můj spor. V předávacím protokolu ukončuje zas pronájem. Je to v tom teda "guláš". Na závěr se tedy ptám, jestli mám plné právo vymáhat po majiteli své peníze. Nikde jsem nepodepsala nic o tom, že by si měl peníze ponechat, ani o vadách v bytě.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Právo vymáhat (neoprávněný) přeplatek tam asi bude, i když by to možná chtělo vidět celou původní sm… nový
L-Core 22.07.2020 18:55
L-Core
Budu reagovat jen na to, co píšete. Nikoliv kde je pravda, páč nemám žádné vysvětlení druhé strany.… poslední
milan.cukrar 23.07.2020 08:18
milan.cukrar

Právo vymáhat (neoprávněný) přeplatek tam asi bude, i když by to možná chtělo vidět celou původní smlouvu a tu dohodu právníkem. Nicméně právo a skutečné vymožení… tyhle věci mohou být od sebe dost daleko a vymožení může stát hodně sil, nervů, času a peněz. Normální člověk by "neoprávněný příjem" samozřejmě vrátil, tady se (podle popisu) to příliš očekávat nedá.

Budu reagovat jen na to, co píšete. Nikoliv kde je pravda, páč nemám žádné vysvětlení druhé strany.
Pronajímateli vznikl neoprávněné obohacení, v podobě omylem zaslané platby. Písemně ho vyzvěte k vrácení platby. Pokud nic, je třeba předžalobní úpomínka, poté žaloba k soudu.
Jiná cesta není, páč když nechce dát neoprávněné obohacení doborvolně, musí mu to nařídit soud.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru