Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Převod elektřiny na nájemníka - požadavek ÚP

Zdravím, mám na vás dotaz ohledně náležitostí kolem příspěvku na bydlení. Dlouhá léta pronajímám byt samoživitelce s jedním dítětem, má normální nájemní smlouvu. V bytě má hlášený trvalý pobyt. Každoročně provedu vyúčtování energií, přílohou jsou všechny faktury. Nájemnice si s tím zajde na ÚP a dostane nějaký příspěvek. Zřejmě ještě dostává i něco na nájem, nevím, je mi to jedno.
Nyní ale úřednice na ÚP požaduje, aby nájemnice měla na sebe převedenou elektřinu, jinak příspěvky nemůže dostat. To se mi vůbec nelíbí, přece jen se nájemnice pohybuje na hraně se svými příjmy a případné neplacení elektřiny by mohlo mít docela vážné následky. Má na tento požadavek úřednice právo? Měl by na něco vliv jiný typ smlouvy, třeba smlouva o podnájmu?

Předmět Autor Datum
Jake vazne nasledky mate na mysli? nový
re4zon 12.08.2020 22:29
re4zon
No třeba to, že přijdu o hodiny, zaplatím nějaký dluh, zaplatím poplatek za znovu připojení. Při del… nový
miran 12.08.2020 22:59
miran
O hodiny prídeš už v momente, keď ich prevedieš na nájomníka. Za odber a všetky platby s tým súvisia… nový
ok 13.08.2020 02:55
ok
@ok: To je teorie, asi s tím mnoho zkušenosti nemáte. Takže z praxe: v ulici vedle, max.tři roky zpá… nový
miran 13.08.2020 14:46
miran
miram, často mají nájemníci dluh, nikdy to nechtěl čez po mě, abych to doplatil. nový
milan.cukrar 17.08.2020 06:17
milan.cukrar
To mi přijde jako blbost. Pokud skutečně tak, tak TO pro vydírání ze strany dodavatele. Přeci není m… poslední
No nevím 05.01.2021 04:26
No nevím
Byl jsem nedávno v opačné situaci. Vracel jsem byt majiteli, plynoměr byl přihlášený na nájemníka. C… nový
petrM 15.08.2020 11:12
petrM
Pokud vystavujete vyúčtování na jméno nájemnice, musí to ÚP stačit, požadavek na přepis smlouvy o do… nový
Kurt 13.08.2020 21:53
Kurt
Ja by som sa dotycnej pani spytal o aky paragraf, smernicu, ci nariadenie sa opiera a keby som nepoc… nový
fleg 15.08.2020 19:14
fleg
Pro začátek to stačí požadovat písemně. nový
Kurt 16.08.2020 09:38
Kurt
Miran, mám nekolik nájemníků a každý si musí převést elektriku na sebe. To, že budete platit dluh na… nový
milan.cukrar 17.08.2020 06:15
milan.cukrar
Tak jsem se dopátral odpovědi a pro úplnost ji sem vkládám. Vyjádření z ředitelství Úřadu práce zní:… nový
miran 03.01.2021 22:52
miran
Děkujeme za informaci, ono ptát se přímo u zdroje je vždy nejlepší. Nicméně si neodpustím poznámku,… nový
Kurt 04.01.2021 16:59
Kurt

O hodiny prídeš už v momente, keď ich prevedieš na nájomníka. Za odber a všetky platby s tým súvisiace bude zodpovedať nájomník a padne naňho aj zmluvná pokuta či poplatok za znovupripojenie - nebudeš to predsa ty čo bude v zmluvnom vzťahu s dodávateľom elektriny. A ak nájomník odíde, tak nový zmluvný vzťah budeš s dodávateľom elektriny nadväzovať ty a to úplne štandardným spôsobom (prepis z nájomníka na teba, alebo úplne nová prípojka) - nebudeš to predsa ty čo má dlhy za elektrinu. Je ale pravda, že keď príde ku konfliktu s nájomníkom (neplatenie nájomného), tak naňho nebudeš môcť použiť nátlak vo forme odpojenia elektriny. Inak, súčasné tvoje obavy týkajúce sa zodpovednosti za neplatenie za elektrinu sú aktuálne práve teraz keď si majiteľom prípojky ty. Prepisom sa týchto obáv zbavíš a prevedieš ich na nájomníka spolu s hodinami. A revízia? Prečo by si dodávateľ takto komplikoval nádejnú zmluvu s novým zákazníkom a prihadzoval tak kšeft svojej konkurencii?

@ok: To je teorie, asi s tím mnoho zkušenosti nemáte. Takže z praxe: v ulici vedle, max.tři roky zpátky. Při kontrole zjistil majitel bytu, že rodina svítí svíčkou, byl dluh, ale že to srovnají. Nesrovnali, opustili byt. Ano, dluhy ze elektřinu zůstaly jejich, jenže nevymahatelné. A dodavatel nechtěl znovu připojit, dokud je na odběrném místě dluh. Možná by se nechalo nějakým právním způsobem donutit dodavatele k opětnému připojení novému nájemníkovi, ale to není úplně jisté a jistě ne rychlé. Takže majitel fofrem zaplatil vše co si řekli, aby mohl byt znovu připojit a pronajmout. A zmiňovaný nátlak s odpojením je pod pás. A připojení elměru nedělá dodavatel ale distributor. A tomu je šumák nějaký konkurenční boj dodavatelů, tam platí jasná pravidla.
Takže bych se znovu vrátil k podstatě otázky: Může ÚP požadovat, aby nájemník musel mít elektřinu napsanou na sebe?

Byl jsem nedávno v opačné situaci. Vracel jsem byt majiteli, plynoměr byl přihlášený na nájemníka. Chtěl jsem se s majitelem domluvit, že dojdeme přepsat plynoměr na něj, pořád se mu to nehodilo, tak jsem mu řekl, že nechám plynoměr odpojit. Přijeli plynaři, plynoměr odpojili a řekli mi, že pokud bude majitel chtít znovu plynoměr připojit, MUSÍ mít novou revizi.

Miran,
mám nekolik nájemníků a každý si musí převést elektriku na sebe. To, že budete platit dluh na jiného je nesmysl. Ano, je tam risk, že demontují hodiny, ale to lze opět připojit a bez problémů.
Zdali toto požaduje úřednice legálně, asi ano.
Pokud se obáváte, že nájemnice nebude platit, tak ať Vám dokládá dokladem, že uhradila zálohu na elektriku.
Jak jednoduché.

Tak jsem se dopátral odpovědi a pro úplnost ji sem vkládám. Vyjádření z ředitelství Úřadu práce zní: Pokud v rozpise služeb je uvedena i záloha na energie, kterou hradí nájemce k Vašim rukám, není třeba, aby měl nájemce smlouvu s dodavatelem energií psánu na sebe. Vyúčtování tak jde za Vámi a Vy je pak přeúčtujete nájemci.. Úřednice za přepážkou jen prudila, vyúčtování jsem přepisoval 5x, protože ona se přece nemusí dívat do připojené přílohy. Ach jo......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru