Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdělávání ohně na vandru

Ahoj! Chci (možná až příští sezónu) vyrazit na vandr, ale i po studiu zákonů si nejsem jist, jak a kde mohu vlastně rozdělat oheň :).
Tedy bych rád vznesl několik dotazů - snad mi někdo fundovanější dokáže poradit.

Předně - lesní zákon 289/1995 Sb. udává mimo jiné:
- že v lese je zakázáno rozdělávat/udržovat ohně mimo vyhrazená místa
- že je též zakázáno rozdělávat/udržovat otevřené ohně do 50m od okraje lesa.

Dále dle zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody je na územích CHKO (tuším že jen mimo obce?) zakázáno
- tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody

[pozn.: omezím se zde na CHKO, ale zákon to samé vymezuje i u jiných chráněných oblastí, třeba národních parků]

Nyní k dotazům:

1) Jak takové vyhrazené místo poznám? Ohniště, která občas na územích CHKO i v lesích potkávám, zpravidla žádné označení nenesou. Měl by tedy správný postup vypadat tak, že najdu ohniště, kontaktuji správu CHKO abych se informoval, zda se jedná o místo vyhrazené k rozdělávání ohně, (počkám několik pracovních dní na jejich odpověď ;) ) a až poté si zde oheň rozdělám?
Pokud by tento absurdní postup byl správný, koho mám kontaktovat když se jedná o ohniště v lese mimo CHKO? Vlastníka?

2) I kdyby nakrásně v lese bylo místo vyhrazené k rozdělávání ohně (které zmiňuje první bod lesního zákona), jistě nebude 50m ven od hranice lesa. Znamená tedy druhý zmíněný bod lesního zákona, že v lese nesmím rozdělávat otevřený oheň ani na místě k tomu vyhrazeném?

3) Jak je definován otevřený oheň? Chemik nejsem, ale domnívám se, že každý oheň potřebuje k hoření přísun kyslíku - nejsou pak otevřené všechny ohně? Jsem si stoprocentně jistý, že do kategorie otevřený oheň bude spadat klasické ohniště obložené kamením (které bych beztak nikdy v přírodě nezakládal, neb ji nechci hyzdit vypáleným kruhem).

4) Na různých stránkách jsem našel doporučení turistkých plynových vařičů, že ty se prý za otevřený oheň nepovažují. Je tomu skutečně tak?

5) Obdoba bodu 4) - mohl by být schůdný vařič na principu "hobo stove" (česky též dřívkáč, pro příklad vizte prvních několik vteřin tohoto videa: https://www.youtube.com/watch?v=NhtTMJquu64 ). Jak plynový vařič, tak dřívkáč se mi zdají při rozumném použití bezpečné (např. při vaření na štěrkové cestě v lese). Ani dřívkáč by krajinu moc hyzdit nemusel (pokud bych zbylé uhlíky po vaření prolil vodou a zakopal)... Nicméně vzduch se do obou vařičů dostane, takže se asi jedná o otevřený oheň a není to přípustné, že? :(

6) Je-li tu mezi vámi nějaký tramp či vandrák, jak to děláte, když si na tůře chcete uvařit?
Mám ze zákonů dojem, že chci-li si před spaním uvařit čaj, musím nocovat někde kde není CHKO ani jiné chráněné území a zároveň mimo les. (O kempech vím, ale ty mne moc nelákají)

Díky, že jste to dočetli až sem a budu vděčný za jakékoli odpovědi :).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Plynový vařič i drivkac jsou ok, oheň je uzavřený - nešíří se mimo vlastní vařič, na zemi nevznikají…
Jan Fiala 05.09.2020 05:43
Jan Fiala
Díky za zmínění, o problematice táboření vs nocování vím (ale je super že to bude tady na jednom mís…
Nexe 05.09.2020 11:05
Nexe
Ještě poznámka k hamace. Pokud jsi v ní dosud nespal, tak si to vyzkoušej někde doma na zahradě. Spo…
nerady 06.09.2020 20:01
nerady
Díky, to je dobrá poznámka, zkoušel jsem to na zahradě třikrát, postupným odlaďováním techniky jsem… poslední
Nexe 06.09.2020 21:42
Nexe

Plynový vařič i drivkac jsou ok, oheň je uzavřený - nešíří se mimo vlastní vařič, na zemi nevznikají vypálená místa apod.
Ta vyhrazená mista označená nejsou, ale obvykle je zbudované odpočívadlo - lavky, stůl nebo altanek a u toho ohniště. Teď jsme u 3 kamenů dokonce v lese narazili na něco jako pec.

Taky pozor na přespávání. Není problém, pokud spíš pod převisem - v podstatě pod širákem případně pod celtou, v hamace apod. Ale jakmile si postavis stan, už se to považuje za táboření a to v NP a dalších mistech povoleno není.

Díky za zmínění, o problematice táboření vs nocování vím (ale je super že to bude tady na jednom místě, třeba to někomu pomůže až bude hledat jako já :) ). Taky jsem si právě proto koupil hamaku.

A ten výklad s dřívkáčem/vařičem jako uzavřeným ohněm by mne velmi potěšil - smím se zeptat, odkud ho máš? Zní mi logicky, ale trochu mne zneklidňuje, že jsem ho sám v zákoně ni jinde nenašel (ale třeba jen špatně hledám).

Ještě poznámka k hamace. Pokud jsi v ní dosud nespal, tak si to vyzkoušej někde doma na zahradě. Spoustě lidí, kteří se v noci převalují to nevyhovuje. Také nalézání do spacáku a následně do hamaky je dobré nacvičit. Pak je také problém se z ní vymotat v noci když jdeš na malou stranu, a zase se do všeho nasoukat.

Díky, to je dobrá poznámka, zkoušel jsem to na zahradě třikrát, postupným odlaďováním techniky jsem se z prvního pokusu (vyspal jsem se, ale mizerně) dostal do stavu kdy se v tom vyspím do růžova :D
Asi mám štěstí, že nejsem z těch kterým by to vadilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru