Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpis z registru vozidel

Dobrý den,

lze a kde prosím získat informace z registru vozidel? Asi jsem žil nějakou dobu na Marsu, protože jsem si bláhově myslel, že tyto informace vydá obec s rozšířenou působností. Dnes jsem tam byl a odešel s prázdnou. Požadoval jsem pouze informace týkající se mých vozidel. Žádná třetí osoba, žádná plná moc, nic takového. Byl jsem připraven uhradit poplatek, předložil jsem občanský průkaz, začal vyplňovat žádost. Následně jsem podstoupil výslech typu na co to potřebuju, vždyť všechny údaje jsou uvedeny ve velkém techničáku, pokud ho prý nemám, mám si přijít požádat o duplikát. Já ale velký techničák mám a žádný duplikát nepožaduji. Chtěl jsem jen vyjet výpis, ať to mám prostě jak se říká, na papíře. Z toho kulometu otázek pracovnice úřadu dedukuji, že po mě chtěla prokázat právní zájem. Ten ale snad podle § 5 odst. 7 zákona 56/2001 Sb. neprokazuji, nebo je to jinak?

(7) Obecní úřad obce s rozšířenou působností poskytne na žádost údaje z registru silničních vozidel
a) fyzické nebo právnické osobě, která prokáže právní zájem na poskytnutí údajů; právní zájem neprokazuje vlastník nebo provozovatel silničního vozidla, jedná-li se o údaje k tomuto vozidlu, a...

Napadá mě už jen podat žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Máte jinou radu nebo dělám něco špatně?

Děkuji za odpověďi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dopadl jsem naprosto stejně, i když firemní auta a měl jsem všechny náležitosti. Úředník trval na to…
Otazník. 09.10.2020 19:25
Otazník.
Pokud to budeš posílat datovkama tak to koncipuj jako žádost podle zákona 106/1999 Sb. O svobodném p…
nerady 09.10.2020 20:47
nerady
Takhle to vidím také, protože to není debata u přepážky, ale jasně podle zákona definovaná žádost. poslední
Otazník. 09.10.2020 23:43
Otazník.

Dopadl jsem naprosto stejně, i když firemní auta a měl jsem všechny náležitosti. Úředník trval na tom, že mi informace nedá. Momentálně také dohledávám nejlepší řešení.
Největší vtip byl v postupu. Nejprve k podání informace požadoval identifikaci, pak plnou moc, poté výpis z registru firmy a společenskou smlouvu, když jsem mu vše dal, tak mi oznámil, že to nejde bez dalšího zdůvodnění.
Zřejmě zvolím žádost datovou schránkou.

Pokud to budeš posílat datovkama tak to koncipuj jako žádost podle zákona 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím. Když je žádost dle tohoto zákona tak musí zdůvodnit proč tuto informaci nechtějí poskytnout a ty se můžeš odvolat. Na úřady pak ročně chodí kontroly zda všechny žádosti dle tohoto zákona správně zodpověděly. Musí na to odpovědět v kratší lhůtě než na normální dotaz. Hlavně tam dej všechny náležitosti dle toho zákona.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru