Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Student a OSVČ - sociální a zdravotní

Zdravím,

jsem student a zároveň OSVČ.. tj. že normálně platím zálohy na soc zdrav a podávám DP, zároveň jsem student, takže za mě stát i platí nějaké pojištění. Brzo ale studentem být přestanu - co se pro mě změní, pokud zůstanu OSVČ? Pokud budu dále platit zálohy na pojištění tak mám pokryté všechny povinnosti, takže se nezmění vůbec nic? Nic navíc platit není třeba?

Předmět Autor Datum
Pokud přestaneš být osobou, za kterou platí pojistné i stát a budeš nadále OSVČ, rozpadá se to (zjed…
L-Core 04.02.2021 06:37
L-Core
Např. v přehledech, které budu podávat za 2020 je ve formuláři v bodu F (Výše zálohy na důchodové po…
qwertz13 04.02.2021 10:28
qwertz13
Když jsi teď student, tak vedlejší. Jakmile se staneš podnikatelem "na hlavní úvazek", musíš to na O…
L-Core 07.02.2021 18:35
L-Core
Díky! Edit: btw existuje zase nějaký jednotný formulář pro to ohlašení vedlejší -> hlavní? Nebo budu… poslední
qwertz13 08.02.2021 12:40
qwertz13

Pokud přestaneš být osobou, za kterou platí pojistné i stát a budeš nadále OSVČ, rozpadá se to (zjednodušeně) na dvě varianty:
- nebudeš-li zaměstnán, budeš platit minimální zálohy, 2588 (soc.) a 2393 (zdrav.) Kč měsíčně, případně více, podle posledního zisku/vyměřovacího základu.
- budeš-li zaměstnancem, budeš moci platit na zálohách méně než minima, pokud to vyplyne z tvého vyměř. základu. Případně nebudeš platit zálohy vůbec.

Např. v přehledech, které budu podávat za 2020 je ve formuláři v bodu F (Výše zálohy na důchodové pojištění (DP) a pojistného na nemocenské pojištění (NP) na rok 2021) následující:

V roce 2021 budu vykonávat SVČ [] Hlavní [] Vedlejší

Když vím, že rok 2021 už jsem začal jako vedlejší, ale jakmile skončím školu někdy v polovině roce, stanu se to automaticky hlavní živností? Co mám zaškrtnout v tom formuláři? Budu muset tuto skučnost (opuštění školy) někde oznamovat? Když mi teď vychází (pokud zaškrtnu vedlejší) zálohy nižší než minimální, co budu platit až v tomto roce přestanu studovat?

Když jsi teď student, tak vedlejší. Jakmile se staneš podnikatelem "na hlavní úvazek", musíš to na OSSZ i ZP nahlásit. A začneš platit minima, pokud jsi doposud platil míň. Oni ti to tam při té hlášení změny řeknou.

Pokud po skončení školy nastoupíš do práce a tu budeš deklarovat jako hlavní zdroj příjmů (což je pro tebe výhodnější), to podnikání bude pořád vedlejším a zálohy se ti nezmění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru