Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak řešit péči či výměnu dětí v nouzovém stavu?

Výměna dětí probíhala každých čtrnáct dnů o výkendu, nyní je nařízení děti mají zůstat nepřetržitě na stejném místě. Tudíž by k pravidelné výměně v tomto období nemělo docházet, ale jak postupovat když jeden z rodičů na výměně trvá a druhý který je s nimi momentálně na návštěvě u svých rodičů s tím nesouhlasí a odmítá děti na výkend předat. Stále se hádají rád bych věděl kdo má pravdu.

Dědeček

Předmět Autor Datum
Vláda vyhlásila v polovině března nouzový stav a omezila volný pohyb. Usnesení však střídavé péči n… nový
Hanyse.k 16.03.2021 14:24
Hanyse.k
http://www.uracr.cz/koroporadna nový
Kurt 16.03.2021 14:36
Kurt
Přijet vyzvednout dítě, pokud nedojde k předání, volat policii. Po dvou nepředáních se jedná o tr. č… poslední
Araneus84 18.03.2021 08:16
Araneus84

Vláda vyhlásila v polovině března nouzový stav a omezila volný pohyb. Usnesení však střídavé péči nezabraňuje, naopak pro cesty za rodinou nebo blízkými osobami platí výjimka. Advokáti se shodují, že neexistuje žádný relevantní důvod, kvůli kterému by jeden rodič měl odepřít v aktuální situaci druhému rodiči péči o potomka.

„Soudní rozhodnutí i dohody o výchově dětí stále platí. Rodiče mají povinnost se podle nich chovat, což platí i v době nouzového stavu a v celorepublikové karanténě. Výjimkou jsou jen případy, kdy je kvůli nákazu jeden z rodičů v domácí nebo zdravotnické karanténě,“ řekla pro iDNES.cz prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová.

Rodiče, kterým je upírán styk s dítětem kvůli nouzovému stavu, jsou v právu. Mohou se obrátit na soud prostřednictvím návrhu na výkon rozhodnutí. Rodiče se také obracejí na orgán sociální právní ochrany dětí (OSPOD).

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stridava-pece-koronavirus-karantena-rodice-deti.A200320_181046_domaci_soch

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru