Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochranné pásmo VTL plynovodu

Měl bych dotaz na podmínky dodržování ochranných pásem vysokotlakého plynovodu.
Za mým pozemkem je uložen vysokotlaký plynovod a bezpečnostní pásmo zasahuje ještě cca 2m do mého pozemku. Plynovod je uložen na obecním pozemku a nyní obec v ochranném pásmu 4m vysazuje keře, stromy. Dále pokračuje bezpečnostní pásmo, které by mělo být 20m. V tomto pásmu nechali zapustit betonové základy na různé železné konstrukce, které budou údajně sloužit jako cvičební nářadí. Dále jsou v zemi hluboko ukotveny velké betonové panely pro zhotovení lezecké stěny. Je toto vůbec možné kolem VTL instalovat?
Já měl problém i s výstavbou boudy na nářadí a musel ji posunout mimo zasahující bezpečnostní pásmo. Obec se o tom nechce bavit a na svém pozemku si můžou údajně dělat co chtějí. Pochybuji, že se nějak v tomto změnily normy.

Předmět Autor Datum
Nevím jaký je průměr plynovodu, dle toho se odvíjí bezpečnostní pásma, ale v bezpečnostním pásmu by…
nerady 07.04.2021 22:05
nerady
Omlouvám se popletl jsem pásma (v ochranném se nic nesmí). Tady je odkaz jak to je správně: https://… poslední
nerady 07.04.2021 22:35
nerady

Nevím jaký je průměr plynovodu, dle toho se odvíjí bezpečnostní pásma, ale v bezpečnostním pásmu by nemělo nic být a v ochranném to se souhlasem vlastníka plynovodu jde. U plynovodů a staveb pro bydlení jde o to, aby směrem k plynovodu nebyly okna a dveře, takže nějaké hřiště kde nikdo nebydlí asi není problém. Jinak se s pásmy hýbalo v nějakém zákoně po roce 2000, jelikož naši poslanci potřebovali protáhnout naší banánovou republikou plynovod pro Němce ( u nich by to byl větší problém) a za zkratku někdo pobral pěkný bakšiš. Německé plynové potrubí se "narvalo" vedle stávajícího a aby to bylo možné tak se měnil zákon. Už se okolo těchto věcí nepohybuji tak nevím zda ti bude toto vysvětlení stačit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru