Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pozůstalost po dědečkovi (automobil)

Dobrý den,

mám dotaz. V listopadu zemřel můj dědeček (nevlastní otec mé maminky). S maminou jsme se o něho přes dvacet let staraly (byl po dvou mozkových mrtvicích upoután na lůžko). Od státu obdržel příspěvek na zakoupení automobilu, bohužel jsme měli smůlu a zakoupili jsme špatné auto, do kterého jsem ze svého investovala skoro 100 tisíc na opravy. Děda byl zbaven v prosinci svéprávnosti a já byla ustanovena jako jeho opatrovník. Dědeček měl bohužel ale i dluhy, které vznikly ještě v době kdy byl zdráv (tři dlužné nájmy se za tu dobu vyšplhaly s úroky na milionovou částku). Proto jsem také vyřídila zbavení svéprávnosti, abych mohla začít řešit insolvenci a dluhy dát do pořádku. Díky Covidu se vše ale protáhlo (soudní řízení několikrát odročeno) a dědeček zemřel, tudíž jsem insolvenci nestihla vyřídit. Dluh byl v exekuci, dědovi brali z důchodu splátky a já ještě ze svých peněz jsem dědovi dluh pomáhala splácet. Teď je celá věc u notáře a tam mi bylo sděleno, že jelikož nejsem vlastní rodina nemám nárok vůbec na nic. Dědeček měl sourozence, ale vzhledem k tomu, že byl v dětském domově, tak sourozence od svých 18-ti let neviděl - oni se s ním nechtěli stýkat. Notář mi nejdříve řekl, že to zkusí nějak vymyslet, abych auto dostala, pak mi řekli, že vzhledem k tomu, že auto máme teprve dva roky tak je ještě relativně za vysokou cenu tak půjde do likvidace na dluhy a třetí telefonát s ním byl, že když nejsou dědicové auto propadne státu. A mne zajímá zda mám nějakou šanci automobil získat? Neexistuje nějaká šance, že bych mohla automobil aspoň přednostně odkoupit aby nešel do dražby? Děkuji za případnou radu.

Změna předmětu, původně: Pozůstalost (host)

Předmět Autor Datum
S tým autom bude problém! Keďže dostal od štátu naň príspevok, je to viazané na toho, komu bol prísp… nový
yYy 22.04.2021 16:43
yYy
Dobrý den, děkuji za radu, u nás v Česku to funguje tak, že pokud dostaneme příspěvek od státu na a… nový
tetrisek 23.04.2021 11:28
tetrisek
Dělejte za tím tlustou čáru a nechte to plavat. Auto půjde do dražby a vy to nijak neovlivníte. nový
nerady 22.04.2021 20:17
nerady
DAL BYCH AUTINA HRBITOV AUT poslední
alfonso xito 02.05.2021 19:56
alfonso xito

S tým autom bude problém!
Keďže dostal od štátu naň príspevok, je to viazané na toho, komu bol príspevok určený a sú tam (možno aj v ČR) určité podmienky - t.z. držba vozidla určitú dobu (nemožnosť ho predať, darovať, dediť) - pretože "nový" majiteľ naň nedostal príspevok a takto by sa na úkor štátu obohatil. Právnik by mal vedieť, že v takom prípade by nový majiteľ mal ten príspevok vrátiť štátu (teda doplatiť do skutočnej trhovej hodnoty) a vtedy by mu to mohlo patriť.
Za ďalšie - keďže nie si príbuzný v priamom rade - najskôr bude dediť jeho brat ako príbuzný v prvom rade; ak by odmietol dedičstvo - vtedy by si nastúpila ty (ako poručník).

Ale je potrebné podrobne preštudovať české zákony ohľadom dedičstva.

Dobrý den,

děkuji za radu, u nás v Česku to funguje tak, že pokud dostaneme příspěvek od státu na automobil tak pokud ten člověk zemře v mém případě dědeček, tak automobil jde do dědictví, toto už mám ověřeno přímo na úřadě, kde jsme žádost vyřizovali. Spíše mě štve, že jsem do toho auta investovala spoustu peněz a teď o něho mám přijít, kdybych si ho aspoň mohla přednostně odkoupit kdyby to šlo, tak aby nešlo do dražby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru