Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Suseda okupuje náš dvadsať rokov náš pozemok

Takže máme pozemok v obci Bohdanovce pri Košiciach, po problémoch z jedným susedom ktoré sme riešili v tomto vlákne, sme dali premerať naš pozemok geodetom. Zistili sme že náš pozemok pozostáva z troch parciel, za ktoré roky platíme ale zistili sme že skoro tretinu nášho pozemku okupuje suseda. Suseda má časť nášho pozemku oplotený. Za tú parcelu platíme dvadsať rokov a suseda ju užíva, ani sme o tom nevedeli že parcela je naša. Susedu sme oslovili ale tá nás odbila s tým že to dá premerať. Prišiel druhý geodet a dal nám za pravdu. Suseda navrhla že kúpi od nás ten pozemok ale my ho nechceme predať. Susedu to rozzúrilo a odmieta s nami rozprávať. Dokonca v celom sade dala vyrezať všetky ovocné stromy. Je to hodný kus pozemku. Chcel by som sa opýtať ako susedu donútiť aby odplotila tú časť a posunula plot na svoj pozemok.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Platíte za niečo ,o čom neviete ? Trošku divné,ale jediná šanca je súd a veľmi dobrý právnik,ak si s…
audax mobile 04.09.2021 15:58
audax mobile
Štatút vydržania by susede nepomohol - vlastník je predsa známy, suseda by musela dokazovať, že to m… nový
yYy 04.09.2021 19:42
yYy
Kecy, vlastník je známy, ale po dobu viac, ako desať rokov nenamietal skrivodlivosť, zabratie jeho n… nový
Nuda 04.09.2021 21:38
Nuda
Bohužiaľ ,u vydržania nieje rozhodujuce,či je vlastník známy alebo neznamy,či žije alebo nie,ale pre… nový
audax mobile 05.09.2021 14:08
audax mobile
No práve - pôvodný majiteľ - prečítaj si znenie otázky - platil za ten pozemok, takže suseda nemôže… poslední
yYy 10.09.2021 12:16
yYy
Pokud doložíš svědecky, že měla zájem váš pozemek odkoupit tak máš reálnou šanci soudní spor vyhrát,… nový
nerady 05.09.2021 14:00
nerady

Platíte za niečo ,o čom neviete ? Trošku divné,ale jediná šanca je súd a veľmi dobrý právnik,ak si suseda uplatní tvz.vydržanie,tak môžete veľmi ľahko o pozemok prísť…kvôli tomu by ste nemali šetriť na dobrom právnikovi,ktorý v tom vie chodit…..

Štatút vydržania by susede nepomohol - vlastník je predsa známy, suseda by musela dokazovať, že to mala v držbe v dobrej viere. A keby aj chcela - pohľad do katastrálnej mapy a výpis z LV by jej naznačil, že "bačuje" na cudzom.

veľmi dobrý právnik,ak si suseda uplatní tvz.vydržanie,tak môžete veľmi ľahko o pozemok prísť…

Ani dobrý právnik z jej strany by to neprelomil - jednoducho - vlastnícke právo (najmä u známych vlastníkov) je nezrušiteľné - takže pokiaľ vlastník pozemku žije, nemôže byť tento pozemok vydržaný. Okrem iného - nie je možné "vydržať" len časť pozemku - buď celý, alebo nič.
Naopak - právoplatný vlastník môže od tej susedy spätne za tri roky vyžadovať nájomné - a ak to potvrdí súd aj platobným rozkazom a suseda by nechcela zaplatiť - tak by mohla prísť o omnoho viacej, ak by začala exekúcia.

Kecy, vlastník je známy, ale po dobu viac, ako desať rokov nenamietal skrivodlivosť, zabratie jeho nehnuteľnosti. Ticho súhlasil, na to je zákon.

Dokonca aj keby si sused postavil na cudzej parcele vo vlastníctve cudzej fyzickej osoby nehnuteľnosť, garáž, chalupu, ktorá by zasahovala svojimi základmi do inej parcely, si po desiatich rokov užívania ani neprdne.

Súd priklepne parcelu uzurpátorovi.

Dokonca si mafia komunistov cestou notárskej zápisnice s dvoma tzv. nestrannými, partizánskymi, milionárskymi, udavačskými svedkami z radov mafie boľševikov, privlastnila celé role, háje, lúky, lesy, polia Karpatského oblúka reštituentov, žobrákov, ktorí neboli z radov komunistickej mafie otcov vlasti SR.

Lúpež započala komunistami v 1948 a následne boľševickou, eštébáckou, talármafiou netrestateľnou čvargou po nežnej nehe, boľševickom puči, resp. na skomunizovanom, eštébákmi prešpikovanom Sľovensku, po 1993 okotené z mafie HZDS, otca vlasti, vraha Mečára.

Bohužiaľ ,u vydržania nieje rozhodujuce,či je vlastník známy alebo neznamy,či žije alebo nie,ale presne ako doplnil Nuda,rozhodujuce je to,či vlastník po dobu 10 rokov nejakým spôsobom javil záujem o svoj pozemok alebo nie…zbytok už doplnil Nuda,nebudem opakovať …tu treba dobrého právnika na to,aby vedel odôvodniť,že vlastník prejavoval záujem tým,že riadne platil všetky povinné poplatky/dane etc a podal to v správnej forme tak,aby to súd prijal a bral do úvahy pri rozhodovaní…

No práve - pôvodný majiteľ - prečítaj si znenie otázky - platil za ten pozemok, takže suseda nemôže uvažovať o nejakom vydržaní. Vlastník prejavoval záujem, nakoľko si splnil svoje povinnosti voči štátu, správcovi dane tým, že za CELÝ pozemok (ako to mal na LV) platil podielové dane a poplatky. Takže - v tom máš pravdu - bude rozhodovať súd a pokiaľ ten zistí, že pôvodný vlastník riadne platil podielové dane za celú rozlohu - tak musí rozhodnúť spravodlivo a to tak, že by nariadil tej susede, aby odstránila plot a zdržala sa vstupu na cudzí pozemok a využívať ho. Hovorí sa tomu aj bezdôvodné obohatenie.

Pokud doložíš svědecky, že měla zájem váš pozemek odkoupit tak máš reálnou šanci soudní spor vyhrát, jelikož zájmem o odkoupení prokázala, že si je vědoma obhospodařování cizího pozemku. V takovýchto případech je dobré vždy jakoby nabídnout pozemek k odkoupení mít při to svědky a tak dokázat před soudem, že dotyčný věděl, že to není jeho pozemek. Dalším ukazatelem je jak jsou vidět hranice pozemku v reálním stavu či na ortofotomapě. Ale ani vyhraný soud, ještě nemusí být koncem. Pokud dotyčný pozemek nevyklidí, budeš muset podat další žalobu a možná ji exekučně vymáhat, jelikož prvním rozsudkem se pouze určí vlastnictví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru