Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s fixací ceny u dodavatele energií?

Uzavřel jsem na jaře s dodavatelem smlouvu dle platného ceníku na dobu určitou (2roky atd.)se slevou ve výši 10% na neregulovanou složku ceny (za odebrané MWh a fixní poplatek) po celé období. Dnes jsem od dodavatele Centropol obdržel dopis o navýšení úhrady za silovou elektřinu ve výši 2763 Kč měsíčně. Dodavatel mi píše, díky naší zodpovědné nákupní strategii Vás můžeme ubezpečit, že dodávku elektřiny pro Vás máme zajištěnou a změna ceny je nižší než zdražení na velkoobchodních trzích. Domnívám-li se dobře nakupovali ještě před zdražením. Co se týče zdražování energií jsem zaslechl v TV ministra Havlíčka: u odběratelů kteří si zavčas zafixovali cenu elektřiny se zdražování netýká. Nerozumím tomu na co jsem tu smlouvu uzavíral? Má ta smlouva (fixace) vůbec oporu v zákoně?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zmluvne zafixovaná cena znamená, že dodávateľ počas celej doby fixácie je povinný ju dodržať a to i…
yYy 04.11.2021 06:50
yYy
S výše uvedeným konstatováním legislativy souhlasím ale nemá asi 100%-tní oporu v zákonu. Dodavatel… poslední
flodur 04.11.2021 08:40
flodur

Zmluvne zafixovaná cena znamená, že dodávateľ počas celej doby fixácie je povinný ju dodržať a to i v prípade, že sa ceny zmenili (je to jeho riziko pri zvýšení ceny, tvoje riziko pri znížení ceny) a je možné ju zmeniť po OBOJSTRANNEJ dohode a novej zmluvy o fixácii. Pokiaľ by dodávateľ zrušil s tebou zmluvu len z toho dôvodu, že ceny sa zvýšili a on na fixácii "stráca" - toto zrušenie by bolo protizákonné (bolo by bez tvojho súhlasu). Okrem toho, na zrušenie zmluvy sa musia splniť isté podmienky hodné zreteľa (napr. to, že odberateľ neuhrádza poplatky, porušuje zmluvné podmienky iným spôsobom - napr. poskytuje energiu iným osobám za úhradu a pod.) a v prípadnom súdnom spore by dodávateľ ťahal "za kratší koniec" a teda prehral by.

Ty sa držíš zmluvy s dodávateľom a on je povinný to akceptovať. Ty nie si povinný súhlasiť so zmenou len preto, že ON má nejaké straty (je to jeho riziko a musí s tým počítať - detto aj naopak v prípade zníženia cien je to tvoje riziko, že platíš viac, než by si mal).

S výše uvedeným konstatováním legislativy souhlasím ale nemá asi 100%-tní oporu v zákonu. Dodavatel upozorňuje kdy dojde ke změně ceny?
Vaše cena za dodávku elektřiny se automaticky změní 06.12.2021 podle aktuálně platného přiloženého ceníku POHODA ONLINE ELEKTRINA _2111. Legislativa při změně podmínek umožňuje od stávající smlouvy odstoupit, a to nejpozději desátý den před nabytím účinosti nového ceníku, tedy 26.11.2021. V takovém případě nám do tohoto data doručte podepsané odstoupení od smlouvy na adresu Vaníčkova 1, 400 01 Ústí n/Lab. Úprava cen se týká celého trhu, proto se na nás kdykoli obraťte, společně najdeme řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru