Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záloha na objednané zboží z Číny a nezákonné obohacení

Mate to zle nastavené. Pokiaľ sa jedná o tovar z krajín tretej strany (a Čína tam patrí) - môžete prijať zálohu (často sa dáva ako zábezpeka pre dodanie tovaru) - pokiaľ zákazník nepreberie tovar, ste zálohu povinní vrátiť. Ale mali ste to ošetriť aj tým, že dáte zmluvnú pokutu v prípade, ak zákazník PO DODANÍ tovaru ho odmietne prevziať, alebo v prípade, že objednávku zruší v kratšej lehote pred dodaním, napr. 3 dni pred doručením a to práve vo výške tej zálohy (to sú často výdaje na prepravu, ktoré tiež platí zákazník a nie predajca), pretože tým by (že by sa mu záloha vrátila) bol poškodený sprostredkovateľ predaja (teda vy, lebo ste zabezpečili dovoz). Tovar, ako taký je však možné predať niekomu inému. Tam by ste neboli poškodení.
Z toho vyplýva, že pokuta môže byť vo výške predpokladanej straty (a tým prepravné je) pri zrušení objednávky zákazníkom.
Pokiaľ by ste ten tovar predávali už inému - môžete opäť žiadať zálohu, ale aj v prípade zrušenia objednávky - už by ste stratu nemali (tovar už máte u seba a dostali ste za dopravu zaplatené).
Všetko ale musí byť súčasťou zmluvy, predbežnej objednávky a aj vašich interných pravidiel a musí to byť pre zákazníka zverejnené (hoci na na web stránke).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny