Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záloha na objednané zboží z Číny a nezákonné obohacení

Podstatne je, o koho vztah ide.
Vztah konecny spotrebitel-podnikatel upravuje Obciansky zakonnik, kde su definovane rozne veci, napriklad vratenie tovaru a pod. Tam je manevrovaci priestor pomerne uzky. Dokonca aj tie prepravne naklady su diskutabilne, pretoze OZ sa vyjadruje nejednoznacne. Vzhladom na nizke ciastky v tuzemskej preprave predajca malokedy vymaha sudne tieto poplatky. Rovnako ako zakaznik, ktoremu ich predajca pri vrateni tvoaru uctuje napriklad.
Ovela lepsia situacia je pri vztahu firma-firma, kde sa riadime Obchodnym zakonnikom a tam je mozne si dohodnut akekolvek pravidla. Zaloha sa dava casto ako zabezpeka a ma sluzit na uhradu nakladov dodavatela v pripade, ze odberatel odmietne plnit svoje povinnosti (rozumej uhradit zvysok ceny). V tomto pripade zostava zaloha u dodavatela ak dojde k bezdovodnemu poruseniu zmluvy zo strany odberatela.
Toto je dobre mat dohodnute dopredu v zmluve, ci v obchodnych podmienkach samozrejme, dodatocne sa to blbo dohaduje aj tu;o).
V pripade, ze odberatel objedna tovar a zaplati zalohu, suhlasi s nasimi obchodnymi podmienkami, cize aj s tym, ze mu prepadne zaloha ak tovar neprevezme/nedoplati.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny