Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nepřímé nucení do práce přesčas?

A já jsem neodpověděl, protože to není předmětem mého dotazu, jestli má motivace je pohodlnost.
Váš pohled je pohled člověka, který zřejmě vykonává práci, kterou lze velice pohodlně kdykoliv přerušit a tak si přesčasy kdykoliv zredukovat, jenže tak to u mnoha náročnějších zaměstnání nebo zaměstnanců s vyšší mírou zodpovědnosti či smyslem pro efektivitu nebývá.

Mně jde o férovost, efektivitu a pružnost vytváření a čerpání přesčasů. Tedy o dostání významu slova "pružná pracovní doba", která se stává za takových podmínek uvedených v úvodním příspěvku nebo níže v příkladu nepružnou obzvláště v konci měsíce.
Proto jsem Vám poslal tu SZ, kde je nejen ten tučný text, ale i příklad vzniklé situace, který to snad vysvětlí. Prosím tedy o doplnění celého textu ze SZ.

Podstatou tohoto dotazu je, že hledám právní argument pro návrh na systémovou změnu obsahující zavedení konta přesčasů jako benefit pro všechny TH zaměstnance. O rady typu "Buď se přizpůsob nebo odejdi", nemám zájem a beru je jako off-topic.

El. docházkový systém firma samozřejmě má. + jsem si v Excelu naprogramoval formulář, který mi to počítá stejně jako systém.

V pracovní sféře je naprosto běžné, že vznikají situace, kdy není efektivní ke konci měsíce prostě opustit pracoviště v polovině pracovní doby nebo naopak zbytečně zahřívat židli, když mi hodiny chybí.

Příklad: Často se většině z nás děje v práci to, že se vyskytnou nenadálé okolnosti či komplikace a potřebujeme dodělat nějakou práci z různých důvodů ještě daný den:
- např. ve výrobní sféře na další den je na strojích naplánována jiná zakázka, pro kterou je nutné stroje přenastavit
- v TH sféře např. je naplánována nějaké schůzka či porada. V projektu se však vyskytly komplikace, a je nutná práce přesčas, aby byly k dispozici podklady pro schůzku (např. zákazník očekává prezentaci konečného stavu).

Pokud ve firmě neposkytující konto přesčasů tyto situace zaměstnanci nastanou na konci měsíce, zaměstnanec má pouze dvě možnosti:
a) udělá přesčasy, aby se vše stihlo, bez možnosti si tyto vzniklé přesčasy převést do dalšího měsíce a vybrat si je
b) přeplánovat, oddálit dead-liny, znejistit zákazníka o spolehlivosti, kde přeplánování samo o sobě mnohdy vyžaduje značné vícepráce nebo jiné komplikace navazujících činností, což si může i ve výsledku vyžádat větší hodinovou dotaci, než přesčasy v případě a).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny