Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdanění při přeprodeji použitého zboží

Dobrý den, mám dotaz okolo přeprodeje použitých věcí na internetu (za účelem zisku). Přesněji teda jak lze doložit nákupní cenu použitého zboží, kdyby byla kontrola? Jde to kupní smlouvou? Pokud ano, tak je to jediné řešení jak to dělat 100% správně a mít vše evidované? Protože sepisovat kupní smlouvu kvůli koupi předmětu za 2000,- mi přijde velice nepraktické a ty divné pohledy prodávajících bych si raději odpustil. +bych nerad přišel o dobrý kup, jen protože prodejci dojde, že jde o přeprodej. Dalo by se třeba použít jen takový ten malý pokladní doklad? A jde to ideálně dělat nějakým způsobem 100% správně, bez toho aniž bych musel s prodejcem cokoliv sepisovat?
Mám v plánu si na to založit živnost a chci to dělat od začátku správně, tak proto tento dotaz. Snad je to pochopitelné co se ptám. Pokud ne, rád doplním. Děkuji moc za odpověď.

Předmět Autor Datum
Abys mohl dát nákupní cenu do daňově uznatelných výdajů, musíš při kontrole ze strany FÚ prokázat pr…
L-Core 28.01.2022 14:41
L-Core
Predávaš veci zo svojho vlastníctva? Ak áno - tak nemusíš nič dokladovať. So svojim majetkom môžeš s… poslední
yYy 30.01.2022 14:17
yYy

Abys mohl dát nákupní cenu do daňově uznatelných výdajů, musíš při kontrole ze strany FÚ prokázat prodávajícího (formulace "neznámý pán v průjezdě" opravdu není identifikace), ceny, specifikaci konkrétního zboží a množství a datum zaplacení. Formu, jak to má vypadat, nic nestanovuje.

Je tomu mj. také proto, že by FÚ mohl usoudit, že prodávající by případně měl příjem z prodeje danit. A také proto, aby sis nemohl snadno výdaje vymýšlet a psát sám - což by za situace možnosti křížové kontroly dělal jen <píp>.

Predávaš veci zo svojho vlastníctva? Ak áno - tak nemusíš nič dokladovať. So svojim majetkom môžeš slobodne nakladať.
Pokiaľ je to tvoja zárobková činnosť, alebo si podnikateľ - stačí faktúra. A to je doložitelný doklad, ktorý uzná i kontrola. Nepotrebuješ žiadne zmluvy. Prijatú sumu (ako podnikateľ, SZČO) predsa vedieš vo svojom účtovníctve.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru