Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sousedovy stromy

Zdravím, mám rychlý dotaz.

Soused má 3 vysoké jehličnany (asi tak 12 metrové) a jejich větve jsou nad mým pozemkem (zrovna tam kde parkujeme auta) takže máme auta neustále od smůly, jehličí je naváto všude za stěrače a po pozemku. Podle zákona musí být strom 3 metry od pozemku. On je má tak 2 metry. Se sousedem není řeč, na koho se mám obrátit aby to přijel nějaký odborník posoudit a on dostal nařízeno stromy pokácet?

Děkuji

Předmět Autor Datum
§ 1016 (1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku.…
Kurt 28.03.2022 15:40
Kurt
No asi mi nepolezu na pozemek kácet 15ti metrový strom. A do výšky kvůli tomu taky nepolezu, tak vys…
Iiroshanka 28.03.2022 15:50
Iiroshanka
Tak si přečtěte i ty další paragrafy, třeba hned ten následující po tom, který jsem vám sem vložil.
Kurt 28.03.2022 16:14
Kurt
Dovolil bych si upozornit, ze stale plati zakaz retroaktivity. Tzn. nelze po sousedovi chtit, aby po…
re4zon 28.03.2022 19:33
re4zon
Mě teda přijde jako pitomost kácet (předpokládám zdravý) strom kvůli takové malichernosti. Znečištěn… nový
ml1 30.03.2022 12:39
ml1
Taky si myslím, že třeba to naváté jehličí po pozemku tam bude i po ořezání větví o 1 metr. nový
Karel04 30.03.2022 14:07
Karel04
na koho se mám obrátit Zkusil bych každou středu psychiatra. OMG Bože, proč???? No není nad to mit d… nový
Vla 28.03.2022 20:29
Vla
Jednou jsem byl kdesi, bylo tam parkoviště pod jehličnatými stromy a ta pryskyřice co z nich občas u… nový
Yarda 30.03.2022 14:35
Yarda
To těžko, vždyť tazatel/ka píše: Se sousedem není řeč,... nový
Karel04 30.03.2022 18:11
Karel04
Možná by si přečetl dopis kde právník vyčíslí škodu co soused utrpěl spadaným jehličím a vykapanou p… nový
Yarda 31.03.2022 04:32
Yarda
To je taky dost sporné. Škody způsobené napadaným jehličím asi neprokáže a škodám od smoly mohl zabr… poslední
Karel04 31.03.2022 18:22
Karel04

§ 1016

(1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.

(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.

(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.

http://zakony.centrum.cz/obcansky-zakonik-novy/cast-3-hlava-2-dil-3-oddil-1-paragraf-1016

Dovolil bych si upozornit, ze stale plati zakaz retroaktivity. Tzn. nelze po sousedovi chtit, aby pokacel stromy, ktere tam driv legalne zasadil. Maximalne ho lze vyzvat k orezani vetvi a kdyz to neudela, orezat je sam. Pripadne se soudit, prijemnou zabavu.
Parkovat jinde nelze?

Mě teda přijde jako pitomost kácet (předpokládám zdravý) strom kvůli takové malichernosti. Znečištěné auto vyřeší stříška nebo plachta. Neřeší to sice soužití se sousedem, můžou se časem najít závažnější věci než nějaká ta smůla a jehličí. Ale tohle je podle mě zbytečné vyhrocování situace. Ten strom tam nepochybně byl už dlouho předtím, než se teprve těžila železná ruda a další suroviny na výrobu toho vozidla a nepochybně bude ještě dlouho poté, co bude to auto už sešrotované.
Já se občas podivuju, jak se zahrádky v našem městě mění na vybetonovanou plochu s bazénem a stáním pro auto. Přitom ještě jako dítě pamatuju zahrádky kde se něco pěstovalo, třeba se tam i proháněla drůbež. Poslední místo, kde jsem ještě vídal slepice na ulici (může to být tak 10 let) bylo už také zrevitalizováno. Tím netvrdím, že bylo poslední ve městě, bylo poslední, které jsem míjel cestou zas tak dobře naše město prochozené nemám, jsou periferie, kde jsem nebyl mnoho let.

Jednou jsem byl kdesi, bylo tam parkoviště pod jehličnatými stromy a ta pryskyřice co z nich občas ukápla na auto byla otravná, skoro se nedala odstranit bez poškození laku.
Asi by chtělo poradit se s nějakým právníkem - viděl bych, že ty stromy ti kus tvého pozemku znehodnocují. Co takhle nějaká dohoda nebo příkaz sousedovi, aby ti postavil nebo zaplatil na tom kusu pozemku co parkuješ nějaký přístřešek? Pokácení bych viděl až jako poslední možnost.

To je taky dost sporné. Škody způsobené napadaným jehličím asi neprokáže a škodám od smoly mohl zabránit, když o tom věděl. Takže pár tisíc právníkovi za sepsání dopisu a výsledek nejistý a zřejmě pokračování přes soudy, což jsou další roky a další tisíce. To už bude rychlejší a levnější objednat auto s plošinou, aby to ve vhodnou dobu ořezali. I bez souhlasu souseda, viz paragraf nahoře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru