Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Student ŽL a přídavky na děti

Syn je student SŠ 19 let a našel si brigádu, kde si musel založit ŽL, ta brigáda bude jen na měsíc a půl teď o prázdninách, po brigádě ŽL pozastaví. Pobíráme příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Musíme ve formuláři na sociálce tento rok udávat příjmy nebo až příští rok po daňovém přiznání? Vůbec nevím jak ten formulář příští kvartál vyplnit, je tam kolonka na vedlejší příjmy z podnikání, ale daňové přiznání je až příští rok. Díky za radu

Předmět Autor Datum
Ty predsa nepodnikáš! Ty brigaduješ - čo je príležitostný nepravidelný príjem. A mám dojem, že ako š…
yYy 19.06.2022 20:59
yYy
Pokud bude mít živnostenský list, v té chvíli je z něj živnostník (je plnoletý). To musí být podivná…
Prasak 19.06.2022 22:21
Prasak
Je s podivem, že ještě tolik let po zákazu švarcsystému se takové nabídky "zaměstnání" hojně vyskytu… poslední
ml1 20.06.2022 12:49
ml1
Ale daňové přiznání musí podávat, ne? nový
ljuba 20.06.2022 10:16
ljuba

Ty predsa nepodnikáš! Ty brigaduješ - čo je príležitostný nepravidelný príjem. A mám dojem, že ako študent ani povinné odvody sa ťa netýkajú - ako študent si poistencom štátu - zdravotné poistenie. Príspevok je sociálna dávka, odvíjajúca sa od PRAVIDELNÉHO príjmu (a ten máš asi nulový). Preštuduj si, kedy a za akých podmienok a pri akej sume sa bude potom podávať daňové priznanie - niektoré prijmy (a to aj príjem nepravidelný, z brigády) sú od dane oslobodené.

Pokud bude mít živnostenský list, v té chvíli je z něj živnostník (je plnoletý). To musí být podivná brigáda, když ho nutí založit si živnost. To smrdí švarcsystémem a od toho bych dal ruce pryč. Pokud si přivodí úraz, je to jeho problém, ne "zaměstnavatele", stejně tak, kdyby způsobil škodu, půjde na jeho triko.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru