Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej domu

Dobrý den,
Měl bych dotaz ohledně prodeje rodinného domu babička dům prodala a smlouvu podepsala 14.09.2022 i s ověřením podpisem. Jelikož měla exekuce tak to kupující uhradil.
Jak to bude s domem když na katastru ještě kupující nedal žádost na vklad jelikož jsou tam exekuce který je vyplatil a čeká se na výmaz vsech exekucí.

Jelikož dnes ráno babička zemřela jak to bude probíhat s domem PUJDE DO DĚDICKÉHO ŘÍZENÍ NEBO UŽ NE.

Abyto její syni nemohli nějak zastavit nebo prodej zrušit když ale už exekuce jsou vyplacené.

Děkuji za vaši odpověď

Předmět Autor Datum
No to je dosť veľký problém. Kupujúci je podľa KPZ síce vlastníkom, ale podľa zákona nie je, pretože…
yYy 03.10.2022 11:06
yYy
Děkuji za vaši odpověď, Musí se to dmluvit s exekutorama aby to odebrali z nemovitosti je tam na kat…
Mati 03.10.2022 12:19
Mati
Pokiaľ sa podarí to urobiť úradne - teda vykonať zmenu vlastníctva - ostatní dediči nezmôžu nič, zos… poslední
yYy 03.10.2022 18:05
yYy

No to je dosť veľký problém. Kupujúci je podľa KPZ síce vlastníkom, ale podľa zákona nie je, pretože v evidencii (kataster) je stále vlastníkom babička. Takže notár pri dedičskom konaní vychádza v prípade nehnuteľnosti z úradného zdroja - katastra a dom bude zaradený do dedičstva. Kupujúci však môže podať námietku vylúčenia domu z dedičstva na základe KPZ - dedičské konanie by sa muselo zastaviť, aby sa údaje o nehnuteľnosti dali úradne do súladu - t.z. kupujúci by mal podať na kataster vklad, aby evidenčne (úradne) dol dom jeho majetkom a potom by v obnovenom konaní ten dom nefiguroval v dedičstve. Našťastie - pre vklad do katastra je potrebné priložiť originály KPZ - predávajúci (v tomto prípade zosnulá) už nemusí tam v tomto úkone figurovať, pokiaľ v KPZ bolo napísané, že vklad do katastra vykoná kupujúci.
Ale to sa musíte spojiť najskôr s notárom, ktorý bude vykonávať dedičské konanie, alebo kupujúci nech sa poponáhľa a ten vklad dá do katastra a priplatí si zrýchlené konanie (často to vykonajú aj do 7 dní). Potom to bude úradne OK a notár - ak začne dedičské po tomto vklade - už v katastri ten dom nenájde ako majetok zosnulej.

Děkuji za vaši odpověď,
Musí se to dmluvit s exekutorama aby to odebrali z nemovitosti je tam na katastru zablokovane.

Nevim jak se to stihne.

A nemůžou do toho zasahovat ostatní dědicové?
Když je dům prodány a s exekucí vlastně vypláceny.

Děkuji za odpověď

Pokiaľ sa podarí to urobiť úradne - teda vykonať zmenu vlastníctva - ostatní dediči nezmôžu nič, zosnulá totiž predala nehnuteľnosť ešte počas svojho života (a vtedy so svojim majetkom môže nakladať podľa svojej vôle) - zmluva je platná (veď KPZ sa overujú) - ide tu len o nevykonaný evidenčný úkon (zmena vlastníctva na katastri).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru