Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota teplé vody

Dobrý den,

Obracím se na tuto poradnu protože jsem trochu bezradnej a potřebuji pomoc/názor.
Na úvod. Bydlíme ve vlastním bytě, ale spadáme pod družstvo, kterým je naše celá bytovka (18 bytů). Bydlíme tu už asi 10 let, ale stále jsme tu ti \"noví\" zbytek tu bydlí už několik let a znají se mezi sebou mnohem líp, zejména ti starší.
Teplo do radiátorů odebíráme od městské společnosti, ale vodu, resp. teplou vodu máme svoji (kotel/boiler ve sklepě/kotelně).
No a kde je teď ten problém. Co začala topná sezona (cca 3 týdny zpět) začala týct vlažná teplá voda (35-36 °C). Stalo se to tak i loni, do dvou týdnů to zase fungovalo, takže jsme si mysleli, že prostě ve starší bytovce se něco pokazilo a trvalo to prostě dýl než to někdo začal řešit (resp. spravcova, která tu také bydlí).
No a teď v úterý, k nám správcová zašla s tím, že je potřeba zvednou zálohy za energie (coz je logické) ale my jsme jen tak mezi řečí prohodili, proč teď uz pomale měsíc teče málo teplá voda.
Její reakce byla okamžitě agresivní. Řekla, že to tak nastavila ona na 35°z že to na osprchovani a umyti nádobí musí stačit (no, na odmaštění nádobí to fakt nestačí a sprchu si sice dáte, ale není vám zrovna 2x příjemná - obzvlášť když máte vanu, která prostě je chladná. Napustit si vanu ani nemá cenu, tam dýl jak 5 minut nevydrzite). Ještě dodala, že si nikdo jinej na tu teplotu nestěžoval - a odešla. Resp. my jsme zustali v šoku a nebyli jsme schopní žádné argumentace už jen z toho důvodu, že ona se tak rozhodla aby se usetrilo a nedala vlastně ani nikomu vědět.
Můj dotaz tedy zní...co s tím? Vypadá to, že ostatní byty jsou rádi že asi něco ušetří, ale za mě to uz je pak snad na každým, jak se uskromni přes zimu (my třeba běžné mívali nejmíň protopeno, protoze nam zima nikdy nebyvala, ale zase si naopak doprejem jednou týdně pořádnou koupel, jinak sprchy).
Řešením je stezovat si přímo u ní, znovu, ale jak jistě chápate, není to zrovna příjemná paní.
Pak nevím, kam jinam se obrátit.na drzustvo nemůžu, to je také ona plus jedna další sousedka. Na někoho z města? Koho? Fakt jsme z toho zoufalí a nehodláme se celou zimu umývat neteplou vodou.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-snizit-teplotu-vody-v-bojleru-hrozi-legionella-40404347 „Pražs…
Karel04 22.10.2022 16:32
Karel04
Platí, má tam být minimálně 50 stupňů, těch 45 stupňů je minimum, které by mělo být dočasné nebo by… nový
RedMaX 24.10.2022 20:52
RedMaX
Vyzvěte tu nerudnou paní písemně, aby vám písemně doložila: 1) kompetentnost a oprávněnost rozhodnut… nový
ST 26.10.2022 21:20
ST
Pokud to nemáte ještě vyřešené, doporučuji koupit dnešní MF DNES, kde na první stránce je nadpis "Ší… nový
nerady 02.11.2022 07:40
nerady
A kdyby někdo nechtěl kupovat: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bakterie-legionella-nemoc-setreni-… nový
Wikan 02.11.2022 08:06
Wikan
Takže do sprchy chodit jen s respirátorem, jestli to teda pomůže, jestli ten bacil respirátorem nepr… poslední
ml1 14.11.2022 17:48
ml1
Nejmenuje se ta nepříjemná paní Adamová Pekárová? Ta měla také podobné chytré nápady. nový
Legionář 14.11.2022 02:40
Legionář

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-snizit-teplotu-vody-v-bojleru-hrozi-legionella-40404347

„Pražská teplárenská zajišťuje přípravu teplé vody tak, aby v souladu s platnou legislativou zajistili vlastníci objektů na výtoku u svých konečných spotřebitelů (uživatelů bytů) teplou vodu o teplotě 45 až 60 stupňů dle požadavků vyhlášky

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-306
https://voda.tzb-info.cz/priprava-teple-vody/14837-legislativni-pozadavky-v-oblasti-pripravy-teple-vody

https://www.nzip.cz/clanek/831-tepla-voda-zdravotni-rizika :

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb. určuje vlastníkům objektu povinnost udržovat parametr teploty teplé vody ve stanoveném limitu. Teplota vody na výtoku u spotřebitele musí být celoročně v rozmezí 45–60 °C, a to v době minimálně od 6.00 do 22.00 hodin mimo odběrní špičky, ve které je umožněna možnost krátkodobého poklesu. Dodavatel tepla uskutečňuje dodávky tak, aby tyto požadované parametry mohl vlastník objektu (odběratel) dodržet. V již zmíněné vyhlášce 252/2004 Sb. má ukazatel "teplota" teplé vody doporučenou minimální limitní hodnotu 55 °C, s poznámkou, že teplota teplé vody po odtočení by neměla klesnout pod 50 °C

-jestli ty vyhlášky stále platí jsem nezkoumal.

Platí, má tam být minimálně 50 stupňů, těch 45 stupňů je minimum, které by mělo být dočasné nebo by k němu měl existovat důvod.

----
Vytiskl bych vyhlášku (patřičnou pasáž), vyvěsil na nástěnce domu s tím, že pokud to do 3 dnů nespraví, bude to nahlášeno na Státní zdravotní ústav a pokuta, která bude družstvu udělena, bude vymáhána na osobě, která to nastavila špatně.

Vyzvěte tu nerudnou paní písemně, aby vám písemně doložila:
1) kompetentnost a oprávněnost rozhodnutí a realizace,
2) souhlasy těch, na které to má praktický dopad.
Není přijatelné, aby jeden exot ohrožoval všechny okolo sebe.

Pokud to nemáte ještě vyřešené, doporučuji koupit dnešní MF DNES, kde na první stránce je nadpis "Šíří se smrtelná nemoc ze sprchy". Příčinou je "šetření horkou vodou". To už správcovou určitě vystraší.

Takže do sprchy chodit jen s respirátorem, jestli to teda pomůže, jestli ten bacil respirátorem neprojde (legionela se nesmí vdechnout, jinak vypít ji můžete bez následků).
Tyhle iniciativy ať si pani správcová dělá maximálně s topením, sice nevím, jaký smysl má trubkama honit studenou vodu (řekněme 35 stupňů), ale takto nám už nějakou dobu topí v práci. Možná kvůli těm, co mají ty termostaty naplno. Ne že by to nestačilo, termostat to dorovná, ale myslím že na přenesení stejného množství tepla se spotřebuje víc elektriky na pohon čerpadla (musí se přečerpat víc vody), a snad dneska už nikdo neupravuje teplotu otvíráním oken.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru