Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemoc z povolání

Dobrý den, člen rodiny řeší dosti nepříjemnou situaci v práci. Má smlouvu na dobu neurčitou na vedoucí pozici. Zaměstnavatel by ale na tom místě chtěl někoho kdo bude také odbíhat do výroby.
Chtějí se mého rodinného příslušníka zbavit protože jeho do výroby poslat nemohou. Závodní lékař to zamítl kvůli řadě onemocnění. Vyhodit ho pro nadbytečnost nemůžou protože se pracovní pozice neruší a kvůli nemuci ho nemohou taky vyhodit protože pro práci na dané pozici je zdravotní stav dostatečný. Jinou práci prý nemají.
Snaží se ho tedy psychicky odrovnat aby dal výpověď sám. Přišli třeba s tím že ostatní zaměstnanci prý sepisují petici, nebo že budou všechno hlídat a při každém drobném přešlapu přijdou s vytýkacími dopisy.

Dá se proti tomuto nějak bránit? Jak má člověk dokázat něco co mně osobně připomíná šikanu na pracovišti?

Aby můj člen rodiny aspoň neodešel s prázdnou tak se snaží o nemoc z povolání. Myslím že oprávněnou. Je zaměstnán 25 let z toho naprostá většina jako výrobní dělník. Zdravotních problémů je hned několik nehledě na to že psychika tomu taky moc nepřidává.
Na pozici vedoucí je 5 let na což lékař řekl že to už je moc dlouho na to by mohla být nemoc z povolání. Máme však důkazy o tom že můj člen rodiny byl umisťován do výroby bez lékařské prohlídky. Emaily s výrobou a Emaily kde nadřízený přímo nařizuje aby šel do výroby a ještě aby plnil procenta.
Na základě toho lékař spustil vyšetřování nemoci z povolání.
Zaměstnavateli se to ale nelíbí a nechce připustit že by musel někomu vyplácet nějaké odškodné a tak dnes přišel s tím že prý to vyšetřování zastavili.

Jde vůbec něco takového? Může zaměstnavatel stopit nemoc z povolání kterou odstartoval závodní lékař?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny