Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Máme v našem případě nárok na odškodnění od mého tchána?

Dobrý den,
měl bych dotaz. Je to ovšem poněkud složitější.
Kdysi, cca v roce 2006 jsme s manželkou řešili bydlení. Nakonec jsme se dohodli s jejími rodiči, že v jejich roninném domku vybudujeme bytovou jednotku, respektive podkrovní byt.
Jelikož tchán nikdy nechtěl slyšet o nějakém přepisu domu a podobných věcech, tak se to udělalo tak, že oni si vzali s manželkou (mou tchýní) hypoúvěr ve výši 800000 kč a šlo se stavět. Ten úvěr jsme byl placen z účtu manželky (je to doložitelné). Taková byla dohoda.
Několik stovek ticíc jsme tam dali i ze svého a dokonce nám asi 250000 kč dala do stavby moje matka.
Měli jsme takovou ústní dohodu, že jak se postaví, udělá se nějaká smlouva o smlouvě budoucí na přepis domu, nebo že na nás po dostavění jednotky tchán polovinu domu přepíše.
Bohužel stalo se co se stalo. Tchán těžký alkoholik, domluva žádná, vstahové problémy s vykopanou válečnou sekerou atd..
Nedalo se tam již žít a odstěhovali jsme se do staré rujny po babičce a otci. Už jsme asi rok pryč a nyní tchán podal návrh na zbavení nás trvalého bydliště v jeho nemovitosti. Podotýkám, že na nás nikdy nenapsal ani metr čtvereční.

Moje otázka zní:
Byla by nějaká byť teoretická šance z něj vysoudit nějaké odškodnění? Prostě alespoň nějaké finanční prostředky, které jsme tam vynaložili úplně zbytečně, tím mu zhodnotili nemovitost a tyto prostředky bychom použili na rekonstrukci starého domu, ve kterém teď bydlíme.

Tchán s tchýní jsou neuvěřitelně zlí lidé. Byl i v protialkoholní léčebně, odkud na revers odešel. Dokonce nám kdysi opilý prohodil nádobu největším oknem, které jsme tam měli a vzal to přes pojišťovnu, kde to nahlásil jako nehodu myslím s žebříkem (podvod). Mám to natočené.

Děkuji za každou radu a pomoc.
František T.

PS: Za pravopisné chyby se omlouvám.

Předmět Autor Datum
Teoretická šance je vždycky. nový
Wikan 26.01.2023 12:20
Wikan
Sance je, a ne uplne mala. Pokud si vezmes dobreho advokata a budes mit nejake dukazy, neco z nich s… poslední
re4zon 26.01.2023 12:51
re4zon

Sance je, a ne uplne mala. Pokud si vezmes dobreho advokata a budes mit nejake dukazy, neco z nich snad vytluces. Odvijet se to bude ciste podle toho, co dokazes dolozit. Vypisy z uctu, svedectvi, fotky.. Tohle ale neni na poradnu, jdi za pravnikem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru