Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odebrani řp - protialkoholní léčba

Zdravím,

loni jsem skončil v protialkoholické nemocnocnici, kde jsem byl asi 14 dní na detoxu. 3 měsíční léčbu jsem odmítl. Už tehdy mi vyhrožovali, že mi můžou odebrat řidičský průkaz, pokud nedokončím léčbu. Naštěstí mi žádný dopis nepřišel a řp stále mám.

Před pár dny jsem tu ale skončil znovu. Opět na cca 12 denní detox. Opět mi primářka říkala, že odesílají lékařské zprávy z nemocnice k lékaři, ale i na odbor dopravy a jsem nezpůsobilý řídit motorová vozidla. Odpověděl jsem, že řp už nemám (lhal jsem)

Myslíte, že teď napodruhé už mi ho seberou? Dá se proti tomu hájít? Pod vlivem alkoholu neřídím a léčit jsem se šel vždy dobrovolně.

Pokud jsem nahlásil, že řp nemám, je možné, že to na odbor dopravy vůbec hlásit nebudou? Máte někdo podobné zkušenosti?

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mohu se zeptat jak léčba alkoholismu souvisí s řidičským průkazem? I alkoholik může jet normálně do… nový
tomas55 24.05.2023 00:27
tomas55
Lekár je povinný do 5 dní oznámiť polícii stratu schopnosti pacienta viesť motorové vozidlo z psychi… nový
ok 24.05.2023 01:26
ok
Zdravotně způsobilý k řízení motorového vozidla není ten, kdo má poruchy chování způsobené závislost… poslední
RedMaX 24.05.2023 19:25
RedMaX

Lekár je povinný do 5 dní oznámiť polícii stratu schopnosti pacienta viesť motorové vozidlo z psychických či fyzických dôvodov. Diagnóza alkoholizmus (v tomto prípade neliečený vinou pacienta) takouto stratou schopnosti bezpochyby je. Platí to v SK a nepochybujem, že aj v ČR.

Zdravotně způsobilý k řízení motorového vozidla není ten, kdo má poruchy chování způsobené závislostí na alkoholu nebo jiných psychoaktivních látkách podle posudku o zdravotní způsobilosti.

Ano, platí. Ale je to tak, že lékař - specialista tu povinnost to hlásit nemá, ale může. Takže mu v té léčebně poprvé jen vyhrožovali, ale podruhé už to splnit mohou. Pokud je teda neoblafnul tím, že jim lhal, že řidičák nemá.

---

Popravdě nechápu tazatele, proč se toho problému nechce léčbou zbavit. Alkohol prokazatelně není zdraví prospěšný a navíc to v dnešní době leze do peněz, léčba by byla určitě levnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru