Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otevření dopisu

Dobrý den,

otci se podařilo omylem otevřít dopis určený pro mého bratra. Jedná se o dopis od exekutorů. Otci je 71 a na blízko moc dobře bez brýlí nevidí a jelikož má stejné iniciály jako brácha, tak to prostě automaticky otevřel. Bratr už u rodičů přes deset let nebydlí a otec se teď bojí, že nemůže dopis vrátit zpátky exekutorovi s vysvětlením, že brácha už dávno žije neznámo kde kvůli popotahování z porušení listovního tajemství. Je to velký problém? Nechci, aby rodičům exekutor zabavil majetek kvůli jednomu nepodařenému syčákovi v rodině a chybě otce. Děkuji za rady.

Aládar

Předmět Autor Datum
Dopis nebol doporučený? Ako sa dostal otcovi do rúk? A to myslíš vážne s tými obavami o otcov majeto…
ok 13.07.2023 17:13
ok
Nebyl doporučený, byl to prostě dopis ve schránce.
Aládar 13.07.2023 17:15
Aládar
Jednoduché, prostě "ve schránce nic nebylo". poslední
Patron 19.08.2023 08:24
Patron
Pošli dopis bratrovi v jiné obálce a doporučeně s vysvětlením. Podací lístek si uschovej a dál to po…
nerady 13.07.2023 17:55
nerady
To bych udělal rád, jenže nikdo nemá tušení, kde brácha bydlí, ani jeho kamarádi. Nedá se mu ani dov…
Aládar 13.07.2023 18:00
Aládar
U zmíněného porušení listovního tajemství je nutné dokázat úmysl. Za neúmyslné otevření jednoho dopi…
Wikan 13.07.2023 21:30
Wikan
Když dopis nebyl doporučený, nikdo nedokáže že byl doručený (a tím pádem otevřený). ;-) Bratr má u…
host 14.07.2023 07:32
host
Není to exekutor, ale nějaká vymahačská firma. V dopise hrozí, že pokud do 14 dní nezaplatí, půjde t…
Aládar 14.07.2023 07:41
Aládar
Stále je to len a len problém tvojho brata. Nedoporučené listy zahadzujte, doporučené adresované na…
ok 14.07.2023 08:56
ok
Maximálně jim napíšu, že bratr už na dané adrese několik let nežije.
Aládar 14.07.2023 10:27
Aládar
Dluh z roku 2013 je dávno promlčený. Takže pokud by to čirou náhodou došo ksoudu, jakože o tom mám s…
Araneus84 21.07.2023 09:22
Araneus84
Kdy je exekuce promlčená? Promlčecí lhůta, pokud bylo právo přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu,…
ok 21.07.2023 13:01
ok
Jak bylo uvedeno výše - nedoporučený dopis vyhodit - jak dokážou, že do schránky došel? Doporučený n…
tojezdenek 14.07.2023 10:50
tojezdenek
Tak jsme telefonicky zjistili, že bratr už není ve městě registrovaný a trvalý pobyt má tedy jinde.…
Aládar 14.07.2023 11:09
Aládar
Jj, tak super, že to tak dopadlo. Ať se jim ale zavčasu přihlásí a domluví nějaké měsíční splátky v…
Lukas1982 14.07.2023 12:37
Lukas1982
Brácha se s nikým z rodiny nebaví, píšu mu a on nic. Zkusím se ještě domluvit telefonicky s tou vyma…
Aládar 14.07.2023 17:00
Aládar
Nemotej se do toho. Pro dobrotu na žebrotu. Pošly jim dopis, že se na dané adrese nenalézá a tím jsi…
nerady 14.07.2023 17:47
nerady
Tak mi volala ženská z té vymahačské firmy a říkala, že se nic neděje. Dopis mám vyhodit a oni si šk…
Aládar 14.07.2023 19:21
Aládar
Takovéto dopisy prý posílají zhruba jednou ročně. To by mě teda moc neuklidnlo :-)
Lukas1982 14.07.2023 20:05
Lukas1982
Tak já jsem se dozvěděl, že takových dopisů už přišlo bráchovi během několika let snad pět, mnohdy o…
Aládar 14.07.2023 20:18
Aládar
Nič im nepíš! Takto bude vymáhačská firma vedieť, že bol doručený. Žiadna odpoveď = list asi nebol d…
yYy 16.07.2023 19:43
yYy

Pošli dopis bratrovi v jiné obálce a doporučeně s vysvětlením. Podací lístek si uschovej a dál to pokud nemáš společný majetek s bratrem neřeš. Problém může nastat až někdy později s dědictvím po Vašich rodičích, ale to už bude jiná kapitola.

To bych udělal rád, jenže nikdo nemá tušení, kde brácha bydlí, ani jeho kamarádi. Nedá se mu ani dovolat, na FB zprávy nereaguje. Jinak bych to samozřejmě řešil s ním. Společný majetek samozřejmě nemáme a on nemá ani nic u rodičů. Možná, že už tam nemá ani trvalé bydliště, pár let už mu tam nechodí volební lístky.

Není to exekutor, ale nějaká vymahačská firma. V dopise hrozí, že pokud do 14 dní nezaplatí, půjde to k soudu. Dluh je z roku 2013. Jestli má nebo nemá brácha trvalé bydliště u otce nevíme, ale už v pondělí to na úřadě zjistíme. Každopádně pěkných pár let mu už nechodí volební lístky, takže přepokládáme, že už se usadil někde jinde. Bude otci na radnici stačit výpis z katastru z online prostředí? Žádné razítko tam totiž není.

Stále je to len a len problém tvojho brata. Nedoporučené listy zahadzujte, doporučené adresované na neho nepreberajte. Ak chcete podniknúť nejaké kroky ktoré by mu mohli pomôcť, tak na ten úrad choďte (lepšie neísť). Výpis z katastra je vám nanič, radnica má aspoň jedno PC pripojené na internet a úradníci si to môžu overiť priamo tam. Dokonca je to ich povinnosť. Tvojho brata by mohol zaujímať presný dátum vzniku dlhu, v tomto roku zrejme uplynie premlčacia lehota. Vymáhači musia včas podať žalobu. Ak chcete bratovi aspoň trochu pomôcť, tak o tomto probléme nediskutujte s vymáhačskou firmou, len im tým môžete poskytnúť podklady proti nemu. A získali by nádej, že by mohli byť úspešní ak zatlačia na otca. A postarajte sa o to, aby nikto nemohol dokázať, že brat má u vás nejaký majetok.

Kdy je exekuce promlčená? Promlčecí lhůta, pokud bylo právo přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu, je stanovena na 10 let ode dne, kdy mělo být rozhodnutí soudu plněno. Po tuto dobu je možné žádat i úroky z prodlení. To platí i pro případ nařízené exekuce.

Exekútori zvyčajne konajú na základe súdneho rozhodnutia.

Jj, tak super, že to tak dopadlo. Ať se jim ale zavčasu přihlásí a domluví nějaké měsíční splátky v rámci možností, protože před tou exekucí nebo splacením dluhu stejně neuteče. Pokud se nebude snažit o nějakou rozumnou domluvu (měsíční splátky), tak brzy může přijít o všechno a byla by to jen otázka času.

Brácha se s nikým z rodiny nebaví, píšu mu a on nic. Zkusím se ještě domluvit telefonicky s tou vymahačskou agenturou, jestli by mu v případě domluvy nedali ty měsíční splátky a napíšu mu to na FB. Když ani potom nebude odpovídat, jeho smůla. Na FB má napsané město, kde aktuálně žije, takže asi pro ně nebude složité ho vyhledat.

Tak já jsem se dozvěděl, že takových dopisů už přišlo bráchovi během několika let snad pět, mnohdy od jiných firem. Otec je prostě jen dával na hromádku a nic neřešil. Některé jako tento byly nenápadné, ale na mnoha dalších je docela velkým červeným písmem napsáno vymáhání pohledávek, takže chlapec toho má bezpochyby více. Ty další jsou ale třeba šest sedm let staré. Jinak jsem ale rád, že jsme se dohodli. Kdyby se to snad dostalo k exekutorovi, tak on si bráchu najde. Má synka malého, ten chodí někam do školy. Proto by to pro něj neměl být žádný problém, nemůže se tak zašívat jako kdyby byl singl.

Nič im nepíš! Takto bude vymáhačská firma vedieť, že bol doručený. Žiadna odpoveď = list asi nebol doručený a toto nech otec neustále ako papagáj opakuje - NEPRIŠIEL ŽIADNY LIST. Doručenie musí dokázať práve odosielateľ, ale AKO to dokáže? Nijako! Pošta im to nepotvrdí (obyčajné listové zásielky sa predsa neevidujú), doručovateľ po 2-3 dňoch aj zabudne čo komu do schránky hodil.
A čo sa obáv z exekúcie týka: bez obáv, pokiaľ ten "oný" tam nemá ani trvalý pobyt, tak exekútor nemôže nič zabrať - na to dokonca potrebuje exekučný príkaz od súdu. A vymáhčské firmy toto často ani NEMAJÚ (využívajú služby hlavohrudí, vypatlancov, kriminálnikov).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru